Honda se Verstappenovi omlouvá, popisuje jeho problém s motorem

Max Verstappen s Red Bullem RB15 v Abú Zabí | foto: Red Bull Content Pool

Honda se omluvila Maxovi Verstappenovi za trable, které zažíval v posledním závodě sezóny při akceleraci, byť to na jeho konečný výsledek vliv moc nemělo.

Holandský pilot Red Bullu po své první zastávce pociťoval na výjezdu ze zatáček při sešlápnutí plynu. Vůz se podle něj choval tak, jako by zatahoval ruční brzdu.

"Jak se mohl najednou objevit tento problém?" nechápal pilot  během jízdy. Jeho šéf Christian Horner mu připomněl, aby se "pro tuto chvíli zklidnil a znovu se soustředil." Verstappen se po chvíli ozval s tím, že to je "opravdu stále bídné... V tuto chvíli toho asi moc nedokážeme," sdělil rádiem týmu po třetím přenastavení motoru, které představovalo "ten nejlepší kompromis." Z boxové zídky mu pak sdělili: "Nic s tím teď nenaděláme, Maxi. Musíš se s tím zkrátka sžít. Jsi dostatečně rychlý."

"Začalo se u něj trochu projevovat opoždění nástupu turba. Vyšetřujeme, co se vlastně stalo. Mohli jste slyšet, jaká nastavení měl změnit, abychom mu s tím pomohli," popisoval po závodě Horner. "Nebylo to optimální. Max chtěl z vozu dostávat každou kapku výkonu, narušovalo to jeho rytmus během kola."

Verstappen i přesto dokázal předjet Charlese Leclerca na trati a do cíle dojet se ztrátou 16 sekund na vítězného Lewise Hamiltona. Problém ale nešel během závodu vyřešit, nyní se mu za něj po analýze omluvil technický ředitel Hondy Tojoharu Tanabe.

"Snažili jsme se to zlepšit určitou změnou nastavení po zastávce v boxech, pilot pak musel dělat kompromisy při sešlapování plynu. Je nám toho problému během závodu moc líto," kaje se po úspěšném zakončení sezóny, kdy druhý Red Bull dojel šestý a Kvjat s vozem Toro Rosso poháněným stejnou pohonnou jednotkou devátý.

"Nezpůsobil mu velkou ztrátu, pokud jde o pozici, ale existovala velká šance, že k ní vzhledem k situaci v závodu dojde. Měli bychom být dost perfektní v poskytování výkonnosti pohonné jednotky našim pilotům a týmům," pokračuje Tanabe.

Poté vyzdvihuje pozitiva z finálové velké ceny: "Podařilo se nám odjet neděle bez závodního selhání, kvůli kterému by auto muselo zastavit, což je pro nás dobré. Máme však oblast ke zlepšení. Také jsme měli pár potíží v tréninku. Musíme tedy vyřešit všechny věci ze závodního víkendu," uvědomuje si technický ředitel Hondy.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 50 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy