Ferrari po skandálu s palivem pokutováno. Leclerc během závodu netušil, že je vyšetřován

Charles Leclerc s Ferrari SF90 v Abú Zabí | foto: Pirelli

Ferrari za porušení předpisů týkající se paliva z Abú Zabí vyvázlo pouze s pokutou. Charles Leclerc diskvalifikován nebyl, mohl se tak těšit z toho, že zůstal na pódiu. O svém vyšetřování během závodu přitom vůbec nevěděl.

Komisaři po odjezdu na rošt zkontrolovali, zda množství paliva v nádrží odpovídá tomu, co Scuderia uvedla. A ke svému překvapení přišli na velkou odchylku - v nádrži Leclercova vozu bylo o 4,88 kg více. Během závodu se proto spekulovalo, že italský tým bude možná diskvalifikován.

Samotný pilot přitom neměl ponětí, co se děje. "Ne, nevěděl jsem o tom. Musel jsem se soustředit na jízdu, což jsem také dělal. A chápu proč, abych byl upřímný," komentuje mladý pilot rozhodnutí svého týmu nic mu neříkat. "Nemám ponětí, v čem ty problémy spočívají. S týmem budu hovořit, zatím nevím," uvedl po vystoupení z vozu.

Ferrari byla po namátkové kontrole, která odhalila podstatně vyšší množství paliva v nádrži, udělena poměrně vysoká pokuta 1,3 mil. Kč (50 tisíc Euro), Leclercovi ale pódiové umístění nakonec zůstalo.

"Nemyslím si, že by bylo moc co vysvětlovat. Mezi měřeními došlo k odchylce. Moc o tom nevíme. Věříme, že všechna naše měření byla správná. Existuje tedy jedno měření, které správné nebylo," vysvětloval novinářům šéf týmu Mattia Binotto před vynesením verdiktu.

Skupinové foto Ferrari před posledním závodem sezóny 2019 | foto: Scuderia Ferrari

FIA namátkově kontroluje hmotnost paliva ve vozech, aby zajistila dodržování maximálního množství, které je stanoveno na 110 kg na závodu. Týmu musí vždy před startem uvést, kolik ho do nádrže natankovaly. V Abú Zabí však byla u Ferrari zjištěna téměř 5kg odchylka.

Binotto se hájí tím, že jejich auta neměla při předchozích kontrolách nikdy žádné problémy: "Myslím, že letos nás zkontrolovali alespoň 10krát. Není to poprvé, vždy jsme byli OK a dnes došlo k odchylce," krčí rameny.

Protože požadavek na uvedení množství paliva je uveden "pouze" v technické směrnici TD/014-19 a nikoliv v pravidlech, tak diskvalifikace nepřicházela v úvahu - jednoduše nešlo o porušení technický pravidel. Komisaři se při udělení pokuty za nesprávné uvedení množství paliva proto opřeli o porušení článku 12.1.1 Mezinárodního sportovního kodexu.

Originální dokument FIA s vysvětlením svého rozhodnutí najdete zde.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 39 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy