V čem tkví tajemná zbraň Ferrari? Soupeři netuší

Práce na voze Ferrari, vzadu převodovka a výfuk | foto: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Scuderia může ve zvolených kvalifikačních kolech využít navíc až 40 koní výkonu. Kde je ale háček?

Ferrari letos disponuje patrně nejsilnějším motorem ve startovním poli, alespoň se tak vyjadřují ostatní výrobci. Výhoda červených spočívá zejména v kvalifikačním módu, k čemuž se pro AMuS vyjádřil jeden z inženýrů Mercedesu: „Ferrari může během daných kvalifikačních kol využít k dobru zhruba až 40 koní.“

Zmíněný technik německé stáje se přitom odvolával na data získaná z GPS. Tento dodatečný výkon však Scuderia údajně ještě nikdy nevyužila v nedělním závodě, což je pro konkurenční týmy dosti zarážející.

Do této doby jsme ještě ani jednou nezažili, aby Ferrari tento výkon využilo i v neděli. Nestalo se tak dokonce ani při předjíždění nebo bránění pozice. V porovnání s námi ztrácí během závodu mnohem více výkonu,“ pokračuje zdroj z Mercedesu.

Pravdivost tohoto tvrzení podporuje rovněž fakt, že jezdci Ferrari jsou mnohem častěji na předních příčkách v tabulce maximálně dosahovaných rychlostí v sobotu čili v kvalifikaci než v neděli.

Italové letos navíc zápasí s nedostatečným přítlakem svého vozu. To má za následek nižší odpor na rovinkách, z čehož vyplývá vyšší maximální rychlost. Na druhou stranu to znamená problémy se správným zahřátím pneumatik na ideální provozní teplotu. Technický tým Ferrari se tak snaží najít více přítlaku, to bude v konečném důsledku znamenat také snížení maximálně dosahovaných rychlostí.

Sebastian Vettel při návratu do boxů | foto: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

V Maranellu navíc probíhá restrukturalizace. Mattia Binotto se snaží svůj tým inženýrsky posílit, protože cítí potřebu větší technické podpory. Z Alfy Romeo se tak brzy vrátí Simone Resta, jenž by měl mít primárně na starosti vývoj vozu pro revoluční sezonu 2021.

Navíc média spekulují o příchodu Alda Costy. Bývalý technický ředitel Ferrari byl propuštěn kvůli neuspokojivým výsledkům během sezony 2011. Posléze našel útočiště u Mercedesu, kde zastává pozici hlavního designéra. Nyní by se mohl znovu obléci do rudého.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 48 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy