Schváleno: F1 bude udělovat bod za nejrychlejší kolo, má to ale jednu podmínku

Piloti letos budou bojovat o 21 bodů navíc | foto: Red Bull Content Pool

Formule 1 schválila udělování jednoho mistrovského bodu za nejrychlejší kolo v závodě. Nebude jej ovšem moci získat každý, má to háček.

Šéfové F1 včera během hlasování Strategické skupiny F1 a Komise F1 jednomyslně tento nápad schválili. Věří, že povzbudí piloty k tomu, aby jezdili naplno až do konce závodů. Bod za nejrychlejší kolo bude ovšem udělován pouze tomu, kdo dojede v první desítce. Pokud ho zajede pilot mimo ní, extra bod nezíská.

V F1 nepůjde o novinku - docházelo k tomu už v minulém století v sezónách 1950 - 1959. Letos tedy bude pro týmy a jezdce k dispozici 21 bodů navíc. Loni jich mohl získat například sedm k dobru Valtteri Bottas, Mercedes by si jich mezi konstruktéry připsal celkem deset. "Změna přidá další strategický prvek do závodu, protože piloti první 10 budou bojovat o další bod," potvrzuje F1 ve své zprávě.

"Společně s FIA vyhodnocujeme nápady a řešení, které by vylepšily show, zatímco by zachovali integritu našeho sportu. Cítíme, že opětovné zavedení bodu pro držitele nejrychlejšího kola závodu je po 60 letech krokem tímto směrem," říká šéf F1 Ross Brawn.

"Toto řešení, jež je odpovědí na detailní průzkum mezi tisíci našich fanoušků po celém světě, jsme zvažovali po několik měsíců. Kolikrát jsme slyšeli, jak se piloti dotazují rádiem týmu, kdo drží nejrychlejší kolo? Nyní už nepůjde jen o záležitost statistiky a prestiže, půjde o konkrétní motivaci, která zpestří konečnou část závodu. Občas bývá užitečné si připomenout dědictví našeho sportu, abychom se posunuli dále," dodává Brawn.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 119 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy