"Ochrana kokpitu Halo vytažení Hülkenberga z vozu nijak nezdržela," tvrdí Whiting +VIDEO

Nico Hülkenberg je po nehodě v pořádku | foto: Renault Sport F1

Ochrana kokpitu Halo podle ředitele závodu Charlieho Whitinga nikterak nezpomalila vyprošťování Nica Hülkenberga po jeho nehodě v úvodním kole Velké ceny Abú Zabí 2018.

Němec se svým Renaultem předvedl salto v 8. zatáčce po kontaktu s Romainem Grosjeanem. Vůz zůstal koly vzhůru, začal hořet a z prvních záběrů se zdálo, jakoby bezradní komisaři váhali s tím, jak jezdce vyprostit.

Whiting ale na otázku, zda neměl obavy o průtahy při vyprošťování jezdce kvůli nové ochraně kokpitu, odpověděl jednoznačně: "Vůbec ne. Věděli jsme, že byl v pořádku. V tomto případě se není o co obávat. Rutinou za těchto podmínek je otočit vůz zpět na kola."

"Jakmile byl vůz zpět na svých kolech, k čemuž musí samozřejmě dojít opatrně, tak se dokázal dostat ven sám. Z toho, co jsem viděl, tak to měli plně pod kontrolou. Náš lékař byl více než spokojen se způsobem, jakým to bylo provedeno. Všechno to klaplo tak, jak mělo," vysvětluje 66letý zástupce FIA.

Podle něj vše kontrolovalo také ředitelství závodu: "Při takových nehodách je rádio z vozu automaticky směrována na ředitelství závodu, ihned tedy dostáváme informace. Piloti obvykle říkají: 'Jsem v pořádku' nebo 'Jsem OK.' To se k nám dostává a my to předáváme lékařům, kteří jsou na cestě k nehodě, takže vědí, že je v pořádku."

"A pak si můžou dát na čas s otočením vozu a jeho vyproštěním. Celkem jasně jde o druh nehody, pro které bylo Halo navrženo, aby pomohlo, protože poskytuje jezdci více místa, jakmile je vůz koly vzhůru. Mohli jste vidět některé z testů, které jsme prováděli při prověřování Halo - zahrnovaly otočení vozu a zajištění toho, že se pilot z auta dostane. To byla jedna z věcí, o níž jsme chtěli mít jistotu, že bude možná," dodává Whiting.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 49 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy