Mercedes je odhodlán sáhnout po týmové režii

Mercedes chce jet na jistotu a možná dojde i na týmové příkazy pro jejich svěřence | foto: Mercedes AMG F1 Team

Závod na americkém okruhu v Austinu ještě ani neodstartoval a fanoušci Formule 1 se již mohou těšit na nasazení případné týmové režie na špičce pole. Mercedes totiž nechce ponechat nic náhodě a jestliže bude Lewise Hamiltona na jeho misi za pátým titulem mistra světa zapotřebí podpořit, nebudou na boxové zdi nikterak váhat a jeho stájový kolega dostane příslušné pokyny.

Tentokrát by nemělo dojít k nedorozumění v komunikaci, jako tomu bylo v nedávné Velké ceně Ruska. Tam totiž musel Valtteri Bottas pustit Lewise Hamiltona před sebe a de facto mu věnovat vítězství. Již z tváře finského pilota po vystoupení z vozu bylo možné jasně vyčíst, že byl jednáním svého týmu pěkně zaskočen. Samotná hvězda Mercedesu usilující o pátou mistrovskou korunku neměla zjevně z takového triumfu nijak zvlášť velkou radost.

Čas ale pokročil a přestože má Lewis Hamilton ve vedení šampionátu prakticky neotřesitelnou pozici, dle vedení týmu s třícípou hvězdou ve znaku není ještě rozhodnuto. A to i s ohledem na formu Ferrari, které ve včerejší těsné kvalifikaci ukázalo, že by mohlo po několika neutěšených závodech opět pozlobit.

Sebastian Vettel má již jen teoretickou možnost stát se letošním mistrem světa | foto: Daimler AG

"Cílem pro Valtteriho je opravdu do toho jít na začátku - nemá toho moc co ztratit - a předvést nám solidní závod," řekl šéf stáje Toto Wolff pro RaceFans. "Pokud se na konci ocitneme v situaci, kde opět budeme potřebovat vyhodnotit body, učiníme tak. Ale nechci se teď vyjadřovat k tomu, zda a co uděláme."

Připomeňme si, že Hamilton dnes potřebuje získat alespoň o osm bodů víc, než jeho (teď již matematicky vzato) rival v boji o titul Sebastian Vettel. Do konce sezóny vyjma USA zbývájí totiž už jen tři závody - Mexiko, Brazílie a Abú Dhabí a k mání je tedy maximálně 75 bodů. Kdyby dnešní závod vedl Valtteri a Lewis jel za ním, vzájemným prohozením pozic obou jezdců by měl Brit titul v kapse.

Lewis Hamilton dnes může oslavit svůj pátý mistrovský titul | foto: Mercedes AMG F1 Team

"Před pár dny jste nám vy kluci říkali - je téměř po všem, má sahá jednou ruku po titulu - buď titul ve svých rukou máte nebo nemáte. A my ho nemáme," dodáva Wolff. "Vím, že poihledem na body vypadáme solidně, ale ve sportu se může stát cokoli. Ferrari se vrátilo silné, to jsme očekávali a z toho důvodu bych rád nechal pro zítřek všechny možnosti otevřené."

"Myslím, že mým úkolem pro zítřek bude snažit se a útočit, snažit se a postupovat v závodě a to znamená přinejmenším předjet Kimiho [Räikkönena]," brání se Valtteri Bottas představě, že by měl pro Sebastiana Vettela představovat překážku na trati a záměrně německého pilota brzdil. "Opakuji, naším cílem je získat tolik bodů, kolik jako tým můžeme. Neexistují žádné plány, abych kohokoli zpomaloval. Prostě se budu snažit jít do toho a dosáhnout toho nejlepšího možného výsledku."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 9 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy