Mercedes nechápe, kam se během GP Itálie vytratil rychlostní náskok Ferrari

Kimi Räikkönen ve Velké ceně Itálie | foto: Scuderia Ferrari

Stříbrné šípy zaúkolovaly svůj tým inženýrů vyřešením otázky, kam se během závodu v Monze vytratila vysoká maximální rychlost Ferrari na rovinkách. Domácí tým měl totiž v této oblasti v trénincích a v kvalifikaci znatelný náskok.



Stáj z Maranella má v současné době o něco výkonnější pohonnou jednotku než Mercedes a vlastnosti jejího systému pro rekuperaci energie jí umožňují rychleji akcelerovat ze zatáček. FIA jejich řešení na žádost rivalů monitorovala, ale na nic nelegálního nepřišla.

Hamilton však v Monze dokázal zvítězit a Mercedes se teď snaží pochopit příčiny toho, že se v závodě najednou Ferrari dokázali vyrovnat: "Ne, nerozumím tomu," přiznává po závodě sportovní ředitel Toto Wolff.

"Výkonnostní vzorek se od soboty naprosto změnil a já pro to zatím nemám vysvětlení. Možná chytří lidé kolem Shova [šéfa závodních inženýrů Andrewa Showlina] to budou vědět, ale myslím, že to zkrátka ještě musíme zanalyzovat," pokračuje Wolff.

Ferrari podezřívá z toho, že v kvalifikaci dokáže využít nějaké agresivní módy motoru, jež potom v závodě nemá k dispozici: "Vypadá to, že výkonnost, kterou jsou schopni uplatnit během jednoho kola, zřejmě nemůžou během závodu replikovat."

Lewis Hamilton v Mozne už před Kimim Räikkönenem | foto: Mercedes AMG F1 Team

"Nechci zacházet hlouběji, protože by z toho někdo mohl usoudit, že se snažím hledat výmluvy. Jenže oni měli [v sobotu] rozhodně velmi, velmi dobré auto. Ale Sebastiana jsme neviděli podávat takové výkony v nepoškozeném autě," poukazuje šéf Mercedesu.

Kromě určitého úpadku v maximální rychlosti k vítězství Mercedesu určitě pomohl také jejich vlastní pokrok: "Jsem moc hrdý na práci celého týmu, všech inženýrů a kluků od šasi mezi Spa a Monzou. Pochopili jsme lépe naše auto a pneumatiky. Přidali jsme trochu výkonnosti, a i když to v sobotu nebylo vidět, protože jsme se nekvalifikovali na pole-position, tak jsem cítil, že v posledních dnech odvedli hodně dobrou práci. A řekl bych to, i kdybychom prohráli," dodává Wolff.



Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 47 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy