Předjížděcích manévrů letos o polovinu ubylo. Kdo zdolal nejvíce soupeřů?

Red Bull je nejčasteji předjíždějícím týmem sezóny 2017 | foto: Red Bull Content Pool

Počet předjížděcích manévrů v letošní sezóně oproti té loňské klesl téměř o polovinu. Od zavedení DRS bylo předjíždění vůbec nejméně. Kde jsme viděli těchto manévrů nejvíce a kde naopak nejméně?

Pirelli včera zveřejnilo data, podle nichž došlo k 435 předjetím, což je 50,2 % toho, co jsme viděli v roce 2016 (866 manévrů). Jde o vůbec nejnižší číslo od roku 2009 před zavedením systému pro snížení odporu (DRS), kdy se piloti předjeli 211krát.

Průměr sezóny 2017 tedy činí 21,8 předjetí na závod a 1,5 předjetí na jezdce v každé velké ceně.

Nejvíce předjetí jsme letos viděli ve Velké ceně Ázerbájdžánu - celkem 42, nejméně jich bylo ve Velké ceně Ruska, kde statistikové zaznamenali jediný manévr.

Nejčastěji předjížděl Daniel Ricciardo, jenž má na kontě 43 skalpů svých soupeřů, 13 z nich zaznamenal pouze ve Velké ceně Británie, kdy se po penalizacích za výměnu převodovky a komponent pohonné jednotky probíjel zezadu polem.

Jeho týmový kolega Max Verstappen letos předjel 22 vozů, což Red Bull dostalo mezi týmy na první příčku.

Nejvíce pozic během prvního kola získal Lance Stroll - za sezónu celkem 36. Je to dáno částečně tím, že se s Williamsem obvykle kvalifikoval hodně vzadu.

Nejméně krát byl předjet Max Verstappen a Lewis Hamilton - pouze dvakrát za celý rok. Mezi týmy byl nejméně předjížděn Red Bull a Ferrari - jen jedenáctkrát.

Pro účely této statistiky se počítá pouze předjetí, které pilot udrží po celé kolo. Nepočítají se změny pozic kvůli větším mechanickým problémům či předjíždění vozů o kolo zpět (nebo vozů, které se dostanou do stejného kola s lídrem).

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 15 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy