Partnerství Renault a Red Bull se rozpadá, co na to Ricciardo a Verstappen?

Spojenectví Red Bull a Renault se začíná povážlivě kymácet | foto: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Šarády a pohyby ve startovním poli ohledně dodavatelů motorů se začínají stupňovat. Avizované spojení Toro Rosso s Hondou a souběžná spolupráce McLaren - Renault přináší skutečně další důsledky.

Jak jsme uvedli na našich stránkách, domino efekt se pomalu začíná probouzet k životu. Renault oznámil společnosti Red Bull, že po skončení sezóny 2018 nehodlá pokračovat v dodávkách motorů rakouské stáji v držení nápojového gigantu.

Francouzská automobilka tak učinila po zhodnocení dosavadního a rozporuplného vztahu s týmem. Jedná se o zprávu, která ještě nedostala oficiální formy, ale předpokládá se, že bude zveřejněna v průběhu závodního víkendu v Singapuru.

Ruku v ruce s tímto vývojem kráčí i odhalení smlouvy mezi McLarenem a Renaultem. Ani tady ještě ani jedna ze zúčastněných stran neudělala prohlášení o potvrzení kontraktu, ale všeobecně se má za to, že celá záležitost už je ve finální fázi a chybí dořešit několik detailů.

S tím souvisí i další působení Fernanda Alonsa v týmu McLaren. Mělo se za to, že patřičné informace budou přeloženy tisku po prvním pátečním tréninku, nyní se ale očekává, že doladění některých otázek způsobí odložení očekávané zprávy.

Stahuje se nad Red Bullem tíživý mrak? | foto: Red Bull Content Pool

Nabízí se tak další porce otázek - například jak se se současnou situací vyrovná nejen Red Bull, ale i dvojice jeho pilotů. Stačí si vzpomenout na předloňský rok a značné tahanice a hledání alternativního dodavatele motorů pro Red Bull, který nakonec skončil u agregátů TAG Heuer.

Je zatím dost dlouhá doba na nalezení náhrady, ale otázkou je, jak Ricciardo a Verstappen přistoupí k této situaci. Australský pilot přiznal, že přechod Red Bull k Hondě "může diktovat to, kam půjdu." V příští sezóně bude vývoj pečlivě sledovat, po ní mu smlouva s rakouským týmem vyprší a stane se tak volným jezdcem.

Rozhodnutí Renaultu dává do konkrétního světla možnost, že by stáj Red Bull byla skutečně převzata automobilkou Porsche, ovšem je tu jeden drobný háček. Pokud Renault skutečně vypoví smlouvu počínaje rokem 2019, je tu dvouletá prodleva, protože Porsche by chystalo vstup do F1 až po změně pravidel týkajících se pohonných jednotek - což by bylo od roku 2021. Otazníků je tedy více než dost a nezbývá než doufat, že se rychle změní v jasné informace.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 41 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy