Emotivní porovnání: vztahy mezi piloty bývalé a současné F1 pohledem Stewarta

Stewart, Jackie | foto: Red Bull Racing

Trojnásobný mistr světa Jackie Stewart byl vyzpovídán novináři periodika The Daily Telegraph na staré časy ve Formuli 1, kdy Létající Skot sváděl souboje s velikány, jakými jsou například Graham Hill či Jim Clark.

"Hodně nám na každém záleželo," řekl Stewart britskému médiu. "Všichni jsme se navzájem znali, a to i včetně novinářů. Cestovali jsme prostě pořád spolu," pokračoval světový šampión z let 1969, 1971 a 1973.

"Všichni jsme spolu jedli, tenkrát stáje neměly vlastní zázemí. Běžně jsme jedli u malých stolků v transportérech. Nyní se piloti straní společnosti, kamarádství tu už neexistuje. Je to smutné, možná kdyby spolu trávili více času, tak by mezi nimi byly lepší vztahy," dodal osmasedmdesátiletý Skot.

Letos jsme zažili již několik excesů mezi piloty, a dokonce i mezi týmovými kolegy. Napětí je cítit u jezdců Force Indie, po Maďarsku proběhla i výměna názorů mezi Maxem Verstappenem a Danielem Ricciardem. Po tom samém závodě se předvedl i Kevin Magnusssen, který nešetřil Nica Hülkenberga.

Hill, Graham | foto: Caterham F1 Team

Vrcholem pak samozřejmě byl silně medializovaný incident mezi Hamiltonem a Vettelem v Baku, kde čtyřnásobný mistr světa úmyslně šťouchl do Mercedesu Lewise Hamiltona poté, co si myslel, že ho Hamilton vybrzdil. Vše navíc proběhlo v situaci, kdy pole jelo za safety carem.

"Když se někdo v našich časech choval hloupě na trati, tak se s tím něco udělalo. Měli jsme k sobě blízko. Po každém závodě jsme měli mítink a kluci si řekli, co už bylo přes čáru. V našich časech, když někdo třeba změnil směr, hrozila smrt. A to by znamenalo, že člověk musel jít na pohřeb a podívat se do očí manželce či přítelkyni právě zesnulého pilota. Na pohřbech jsme se potkávali s rodiči a dalšími rodinnými příslušníky. Bylo to hodně osobní, dnes to piloti nemohou chápat," zakončil Stewart.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 13 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy