Force India přiznává: strategická chyba stála Hülkenberga pódium

Force India v Monaku špatně načasovala první zastávku Nica Hülkenberga | foto: Sahara Force India

Zástupce šéfa Force Indie, Robert Fernley, připustil, že chybnou strategii připravila Nica Hülkenberga v Monaku po výtečné kvalifikaci o stupně vítězů.

Němec v sobotní kvalifikaci po výborném výkonu skončil překvapivě na pátém místě. V závodě byl povolán k přezutí z pneumatik do deště na přechodné v 15. kole, zatímco jeho týmový kolega Sergio Pérez tak učinil o šest kol později.

Hülkenberg ale z boxů vyjel za Sebastianem Vettelem, který už byl zaseknutý za pomalým Williamsem Felipeho Massy. Jejich zdržení nahrálo Pérezovi, který před Brazilcem ujížděl a před všemi vyjel po své zastávce v 21. kole, ačkoliv startoval až jako sedmý.

"Myslím, že naše mince měla dvě strany, protože jsme pro Nica opravdu neodvedli dobrou práci, takže se mu omlouvám. Měli jsme pro něj udělat více," uznává Fernley.

Sebastiana Vettela s Nicem Hülkenbergem zdržel Felipe Massa, Sergio Pérez se po své první zastávce vrátil před ně | foto: Sahara Force India

"Ale Sergio byl super. Oba jezdili skvěle. Nico nakonec předjel Rosberga, jenž byl na ultra-měkkých pneumatikách - získání té trakce v Rascasse bylo ohromné [video zde]. Proto žádné stížnosti, jen si myslím, že jsme si mohli vést lépe.

Kvůli Nica jsem zklamaný stejně tak, jak velkou radost mám z Checa, protože jsme udělali chybu. Myslím si, že by to pódium měl zřejmě on, pokud bychom to provedli správně," pokračuje Fernley.

Hülkenbergovi se pak na Twitteru omluvil i majitel týmu Vijay Mallya za "chybu v pneumatikové strategii."

A jak to vnímal samotný pilot? "Závod byl pro mě velkým zklamáním, i když jsem se dostal [od Austrálie] znovu na body. Cítím, že načasování naší první zastávky bylo špatné, a to mě stálo pozici na dráze a dostalo do provozu," odpovídá smutně Hülkenberg.

"V podstatě to zničilo můj závod, protože jsem tam strávil zbytek odpoledne zaseknutý. Bylo to velmi frustrující, protože jsem měl rychlost na to, abych skončil na pódiu. Ale to už je závodění... i když stále cítím, že šlo pro mě o promeškání obrovské příležitosti," pokračuje německý jezdec.

Nico Hülkenberg byl po Velké ceně Monaka 2016 hodně zklamaný, unikla mu velká příležitost skončit na pódiu | foto: Sahara Force India

Indická stáj v něj má i nadále plnou důvěru a bude se snažit pro něj v příštích závodech udělat maximum: "Viděli jste kvality Nica v kvalifikaci a při předjetí v posledním kole. Musíme s ním zůstat, řádně ho podporovat a on bude v pohodě. Je hvězdou," dodává Fernley.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy