Honda o uvolnění vývoje motorů a plánované úpravě zvuku

Fernando Alonso s McLarenem MP4-31 poháněným Hondou | foto: McLaren

Sportovní ředitel Hondy Jusuke Hasegawa je rád, že od příští roku dojde k uvolnění vývoje motorů, byť se FIA bude snažit udržet náklady pod kontrolou. Nelíbí se mu ale snahy o umělé zvyšování hlučnosti efektivních pohonných jednotek.

Od roku 2017 se ruší omezení vývoje pohonný jednotek pomocí přidělených žetonů, soupeři Mercedesu tedy získají větší prostor pro stažení jeho náskoku. Pochopitelně to těší i Hondu: "Máme radost z toho, že od příští sezóny bude systém žetonů zrušen. Budeme mít větší volnost pro vývoj," uvádí Hasegawa.

FIA přitom myslela i na náklady, proto výrobcům motorů přikázala snížit od příštího roku cenu pohonných jednotek o milion Eur a od roku 2018 stanovila, že nesmí překročit 12 mil. Eur (325 mil. Kč).  "Snížení nákladů je velmi omezujícím hlediskem pro každého výrobce, my jsme ale s dohodou spokojeni," nikterak nenaříká sportovní ředitel Hondy.

Nelíbí se mu pouze záměr vylepšit hluk motorů pomocí zvukového generátoru (psali jsme zde), protože oddělení výfuku a potrubí z obtokového ventilu letos moc nepomohlo: "Osobně s tím nesouhlasím a nevím, proč opravdu potřebujeme ohlušující F1. Budeme se však jejich nápadu držet, protože jsme součástí F1 a máme v ní určité závazky."

Sportovní ředitel Hondy Jusuke Hasegawa (vlevo) uvolnění vývoje motorů vítá | foto: Honda Racing F1

"Pro mě je otázkou, jestli potřebujeme nějaký umělý systém pro zesilování zvuku. Ale pokud ho FOM zavede, budeme se muset pravidel držet. Osobně v tom však nevidím žádný přínos," dodává Hasegawa k problematice zbytečně řešeného zesílení hluku současných hybridních pohonných jednotek, jejichž účinnost dosahuje téměř 50 %.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 13 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy