Horner varuje: Mercedes bude dominanovat i v roce 2016. Díky čemu?

Horner nečeká, že se něco změní: Mercedes bude i nadále dominovat | foto: Pirelli

Šéf Red Bullu Christian Horner očekává, že Mercedes bude dominovat i příští rok. Žádného překvapivého zlepšení Ferrari či dalších týmů se za stabilních pravidel podle něj nedočkáme. Vysvětluje, proč byla nadvláda Red Bullu v letech 2010 - 2013 pro F1 mnohem přijatelnější.

V posledních dvou sezónách po přechodu na nové hybridní pohonné jednotky vyhrály Stříbrné šípy 32 z 38 závodů. Red Bullu se loni podařilo vyhrát třikrát, letos ale ani jednou, protože se trápil s méně výkonným a nespolehlivým motorem Renault.

Podle Hornera se za stabilních pravidel nedá očekávat, že by příští rok došlo k nějaké radikální změně v rozložení sil - navíc s přihlédnutím k náskoku Mercedesu: "Myslím, že pravidla jsou pro příští rok extrémně stabilní a Mercedes si nevyhnutelně přenese dominanci, protože mají takový náskok."

Navíc v továrnách v Brixworthu a Brackley přes zimu rozhodně nebudou dřímat: "Přes zimu naleznou další zisky, ale bezpochyby budou nejblíže vrcholu křivky a potenciálně získají méně než ostatní. Pro kterýkoliv tým jde ale o obrovskou ztrátu ke stáhnutí. Nemyslím si, že by šance byly příliš velké [na poražení Mercedesu]."

Mercedes má obrovské zdroje a ve svém úsilí o další zlepšení motoru i vozu přes zimu nepoleví | foto: Daimler AG

Horner tedy nevěří ani Ferrari, že by dosáhlo takového pokroku, aby s Mercedesem mohlo v sezóně 2016 bojovat o titul. Taková dominance je podle něj pro sport špatná. Úspěšné období Red Bullu v letech 2010 - 2013 podle něj nebylo stejné.

Red Bull tak dominantní nikdy nebyl, FIA musí zasáhnout
"Myslím si, že předvídatelné a sériové výsledky a výhry jsou pro každý sport obtížné. My jsme byli z toho obviňováni, ale nikdy jsme si neužívali pokračování či délku úspěchu - dva šampionáty se rozhodly až v posledním závodě a my jsme v mistrovství světa nikdy neskončili na prvním a druhém místě. S takovou mírou předvídatelnosti je podle mě nevyhnutelné, že lidé se odvracejí. Je to třeba znovu promíchat, aby to bylo těsnější," soudí Horner.

"Nemyslím si, že si někdo přeje, aby se Fernando Alonso jen účastnil. Chceme ho vidět soupeřit. Chceme vidět soupeřit Daniela Ricciarda. Chceme vidět, jak Sebastian Vettel závodí s Lewisem Hamiltonem a Nicem Rosbergem.

Týmy toho nikdy nedosáhnou, protože tam je příliš mnoho sobectví. Nemůžete čekat, že toho týmy dosáhnout. Je to na regulátorovi a řídícím orgánu, aby přišel s lepšími pravidly, které by těchto cílů pomohly dosáhnout," dodává Horner.

Red Bull podle Hornera tak dominantní jako Mercedes nikdy nebyl | foto: Red Bull Racing

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 17 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy