Tlak v pneumatikách se bude měřit živě, žádá si to FIA

Ručnímu měření pneumatik možná brzy odzvoní... | foto: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Známá situace z Grand Prix Itálie sice nevedla k žádným restrikcím, nicméně hodnoty tlaku v pneumatikách Mercedesu přiměly FIA k jednání, které by mělo podobným situacím předcházet

FIA proto přišla s návrhem realizovat "živé" monitorování tlaku v pnematikách, které by zabránilo dohadům, zda týmy používají pláště, jejichž tlak je pod stanoveným limitem. S Pirelli pracují na systému datové sítě, do níž se průběžně přenášejí hodnoty tlaku v pneumatikách.

Doposud se měření provádělo ručně a pouze těsně předtím, než byly pneumatiky namontovány na vůz. To v poslední době vyvolalo obavy, že by týmy mohly hledat cesty, jak mezi kontrolami snížit tlak na takovou úroveň, aby auto jelo na trati rychleji. FIA byla v tomto případě zbavena možnosti účinně reagovat, když měly nějaké vozy na trati problémy s tlakem v pneumatikách.

Nová metoda by měla odhalit například pozvolna unikající vzduch z pneumatik, pro nějž se už dávno vžil termín "plíživý platfuss"; pokles tlaku by umožnil preventivně odvolat vůz do boxů. FIA očekává, že systém bude záhy natolik propracován, že ho bude možné použít už v příští sezóně.

 

Nejen Formule 1, tvrdí Pirelli

Šéf italského dodavatele pneumatik Paul Hembery tuto myšlenku vítá a doufá, že ji bude možné využít i v jiných oblastech motoristického sportu. "Je to skvělá iniciativa a rádi bychom toto řešení využili napříč motoristickými kategoriemi. Každého výrobce pneumatik se to týká, protože lidé působící v různých oblastech chtějí zvyšovat výkon a tím dostávají dodavatele do situace, ve které se rozhodně nechce nalézat. Proto budeme rádi, když se podobná aplikace objeví i v jiných motoristických soutěžích, ostatně monitorování tlaku v pneumatikách se požaduje už i v normálním provozu."

Hembery, jak je zřejmé, nový systém živého monitorování vítá, ale zároveň dodává, že nejsou důkazy vědomého porušení stávajících pravidel. Dle jeho názoru nová metoda zcela podobná podezření vyloučí. "Není žádná indikace nějakých nedostatků, ale teď se můžeme zbavit i nepřehledného prostředí. Jinými slovy, budeme mít jistotu, že všichni využívají stejný způsob," dodává Hembery.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 28 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy