Mark Webber kritizuje Pirelli a zmínil i FIA

Přes dávnou rivalitu se Webber zastal bývalého týmového kolegy | foto: Williams F1 Team

O vzájemných vztazích Marka Webbera a Sebastiana Vettela by se s úspěchem dala napsat slušná publikace. Ještě máme v dobré paměti, co se dělo v dobách jejich společného působení v týmu Red Bull.

Australan, který v F1 absolvoval 215 závodů, z toho devět vítězných, se pro někoho možná překvapivě postavil za Vettela, s nímž si někdy nebyl schopen ani pohlédnout do očí. Tentokrát však jeho ostrou kritiku italského výrobce pneumatik podpořil: "Vettel je stoprocentně v právu!"

"Takový defekt pneumatiky se nesmí přihodit, i když na ní jedete příliš dlouho," svěřil Australan své názory magazínu Auto Motor und Sport. "Opotřebení by vás mělo zpomalit, ale pilot by si měl být jist, že pneumatika vydrží pohromadě."

Devětatřicetiletý pilot Porsche ve vytrvalostních závodech se domnívá, že zásadní roli by měla hrát i FIA. "Bezpečnost v F1 je pro FIA prvořadou věcí - provádějí se testy rychlého opuštění kokpitu, HANS system, bariérové testy. Takže nelze přivírat oči nad něčím tak základním, jako jsou pneumatiky."

Vettelovi se dostalo podpory z nečekané strany | foto: Scuderia Ferrari

Bývalý pilot Minardi, Jaguaru, Williamsu a Red Bullu rovněž důrazně odmítl argument Pirelli, že strategie jedné zastávky v podání Ferrari byla riskantní. "Představte si, že by Seb těch zbývajících zhruba třináct kilometrů zvládl a dojel na třetím místě. To by se pak Pirelli chlubilo »Podívejte, jak skvělé naše pneumatiky jsou«. Pokud existoval pro středně tvrdou směs limit 40 kol, nemůže dojít k defektu po 28 kolech. Jak chtějí vysvětlit rozdíl 12 kol?" ptá se Webber.

Podle švýcarského deníku Blick hodlá Pirelli konzultovat situaci nejen s Ferrari, odkud se vznesla největší kritika, ale ještě než začne závodní víkend v Itálii, plánuje schůzku se všemi týmovými šéfy.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 16 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy