Šéf Red Bullu: Piloti by neměli šetřit palivem, pneumatiky by se měly opotřebovávat rychleji

Red Bull v Kanadě | foto: Infiniti

Šéf Red Bullu Christian Horner volá po tom, aby se ve Formuli 1 závodilo opět naplno a piloti nemuseli tolik šetřit palivem. Pneumatiky by se ale měly opotřebovávat ještě rychleji, než je tomu v současnosti.

Závodit naplno
Po Velké ceně Kanady dal Christian Horner najevo svou frustraci z toho, že již od startu neustále v rádiu slýchával pokyny o šetření paliva či brzd. Podle něj nedostatek akce vysílá o F1 špatný signál.

"Když jako fanoušek sedíte doma a díváte se na to, je to zklamáním. Chcete kluky vidět, jak spolu naplno závodí. Je to něco, co musíme vzít v potaz a na co zareagovat," říká šéf Red Bullu.

K nedostatku obvyklého napětí v Kanadě přispělo i to, že ani jednou nevyjížděl safety car a že pneumatiky byly velmi trvanlivé - většina týmů si vystačila s jedinou zastávkou.

Jsou pneumatiky příliš konzervativní?
"Jednozastávkové závody nejsou pro F1 dobré. Potřebujete dvě až tři zastávky. Je to důležité. Pneumatiky, které máme, jsou trochu moc konzervativní," stěžuje si Horner na příliš velkou výdrž současných směsí Pirelli.

Přitom to není tak dávno, co italského výrobce tvrdě kritizoval: "Okolnosti se mění," reaguje na poznámku s úsměvem.


Pneumatiky jsou podle Christiana Hornera v současné době příliš konzervativní, měly by odcházet rychleji (foto: Red Bull Content Pool)

Palivem nešetřit
Další věcí, která pro F1 není dobrá, je šetření palivem. Myslím si, že by mělo v závodě jít o sprint. Povolování plynu před brzděním (lift & coast) do takového sprintu nepatří. Takovou zprávu by F1 neměla vysílat," myslí si Horner.

Co by udělal pro to, aby se věci změnily k lepšímu? "Zkrátil bych závody o pět kol nebo o nějakou takovou vzdálenost. Buď bych přidal trochu paliva, nebo bych trochu zkrátil vzdálenost. Je třeba jezdit sprint závod naplno od startu do cíle," tvrdí šéf Red Bullu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 16 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy