Horner: Stížnosti na Mercedes nejsou pokrytecké, Red Bull nikdy takový náskok neměl

Ricciardo, Daniel | foto: Infiniti

Šéf Red Bullu Christian Horner hájí své požadavky po vyrovnání výkonu pohonných jednotek v důsledku dominance Mercedesu.

Otázku, zda se mu taková snaha nezdá zvláštní poté, co Red Bull získal 4 konstruktérské i jezdecké tituly za sebou v letech 2010 - 2013, sice chápe, nic pokryteckého na tom ale nevidí.

"Dokážu to pochopit, jenže když my jsme byli vpředu, nikdy jsme neměli takovou úroveň dominance, kterou teď pozorujeme, ani zdaleka. V kterémkoliv okamžiku jsme projevili trochu formy, tak se pravidla změnila," uvádí Horner.

"Museli jsme se tomu přizpůsobovat. Museli jsme tomu přizpůsobit od tankování po zákaz tankování, změnám v karosérii, dvojitým difuzorům a zákazu dvojitých difuzorů, výfukových difuzorů, změnám v mapování motorů uprostřed sezóny a můžete jmenovat další," uvádí příklad některých konkrétních změn, které podle něj byly mířeny na zpomalení jeho stáje.

Red Bull pak nebylo těžké dohnat, protože vývoj v těchto oblastech nebyl omezen. Pro soupeře Mercedesu to je nyní těžší v tom, že je vývoj pohonných jednotek čím dál více omezený. "Čeká nás sezóna s docela velkými rozdíly," pokračuje Horner, jehož naděje na stažení obrovského náskoku Mercedesu klesají s dalším zmrazováním pohonných jednotek v tomto roce.


Red Bull projel cílem Velké ceny Austrálie se ztrátou jednoho kola na Mercedes (foto: Pirelli)

Pravidla jsou podle něj navíc velmi složitá, což ilustruje na příkladu Hondy, která se po návratu do Formule 1 se svou pohonnou jednotkou velmi trápí: "Myslím, že mají velmi spolehlivý a dobře poskládaný vůz. Pohonná jednotka je tak složitá."

"Když se podívám na společnost velikosti Hondy a přípravy, kterým se věnovali, pak to, že sem přijeli a tak výrazně na konci roštu zaostávali, ukazuje, jak to je těžké. Možná jsou tyto věci příliš složité. Život jsme si zkomplikovali, je to vidět i na nákladech a na tom, proč se týmy trápí. Manor své auto ani nenastartoval. Jak moc je to správné?" ptá se Horner.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 118 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy