FIA v nových pravidlech počítá s virtuálním safety carem. Jak bude fungovat?

Mercedes | foto: Daimler AG

FIA v nových pravidlech potvrzuje zavedení virtuálního safety caru. Jak bude novinka fungovat?

S tímto nápadem přišla po nehodě Julese Bianchiho, který jel i za žlutých vlajek velmi rychle, ztratil kontrolu nad svým vozem a narazil do bagru odtahujícího monopost Adriana Sutila, který ve stejném místě havaroval o kolo dříve.

Během pátečních tréninků si jej v závěru loňské sezóny také několikrát vyzkoušela, a tak se virtuální safety car stal formální součástí sportovních pravidel. Ta v článku 41 popisují, jak bude fungovat - kompletní znění nových pravidel najdete zde.

Na jeho použití dojde tehdy, když bude zapotřebí dvojitých žlutých vlajek v kterékoliv části dráhy a když budou soupeři či komisaři v ohrožení, ale podmínky nebudou takové, aby oprávnili samotné využití safety caru."

Když bude "povolán" virtuální safety car, na světelných panelech kolem dráhy bude svítit nápis VSC. Piloti nebudou moci zajíždět do boxů z jiného důvodu než kvůli výměně pneumatik, navíc budou muset jezdit pomaleji, než jim FIA stanoví pomocí minimálního času stanoveného pro každý sektor trati.

Nejde však o klasické tři sektory, na které jsou okruhy rozděleny, ale o sektor "komisařský," kterých bývá kolem 20 (v závislosti na okruhu, viz příklad Melbourne níže). Pokud někdo v daném úseku zajede čas rychlejší, bude závodními komisaři FIA potrestán.


Oficiální mapa australského okruhu v Melbourne a členění na tři klasické sektory a
19 "komisařských" sektorů, které jsou důležité z pohledu virtuálního safety caru
- odpovídají stanovištím komisařů (zdroj: FIA)

Pokud bude ředitelství závodu spokojeno s opětovným nastolením bezpečných podmínek, bude se v závodění pokračovat. Týmy o blížícím se ukončení této fáze budou informovány pomocí oficiálního systému pro zobrazování zpráv, pak "do 10 až 15 sekund zmizne z panelů podél trati nápis VSC, místo toho se zobrazí zelená. Po 30 sekundách nato zelená barva zhasne."

Závod bude normálně pokračovat, na žádné pevné restarty nedojde. Ty byly koncem minulého roku společně s dvojnásobně bodovaným posledním závodem sezóny nakonec zrušeny.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 12 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy