Hamiltonův zkušený výkonnostní inženýr Clear odchází k Ferrari

Mercedes | foto: Mercedes AMG F1 Team

Jedna z klíčových osobností Hamiltonova technického týmu - Jock Clear - se přesouvá k Ferrari.

Poté, co v Maranellu provedli velkou personální čistku, ve které se zbavili i šéfa inženýrů Pata Frye, se pro změnu objevují informace o posilách. Frye nahradí Hamiltonův výkonnostní inženýr Jock Clear.

Mercedes ho ovšem nepustí ihned - bude muset strpět roční výpovědní lhůtu. Do té doby bude na dráze vést inženýry technický ředitel James Allison. 51letý Clear své rozhodnutí sdělil německému týmu ihned po posledním závodě sezóny v Abú Zabí na konci listopadu.

Je však nepravděpodobné, že by celých 12 měsíců musel čekat - týmy se obvykle dohodnou, aby lidé mohli začít pracovat dříve, než je dáno v jejich smlouvě.

Clear, jenž pomáhal letošnímu mistrovi světa získávat rozhodující výhodu ve výkonnosti, má ve Formuli 1 bohaté zkušenosti. Dříve pracoval s bývalými šampiony: s Michaelem Schumacherem a Jacquesem Villeneuvem. U týmu působí již 15 let - v roce 1999 přišel s Kanaďanem k British American Racing, který se pak přejmenoval na Hondu, Brawn a dnešní Mercedes. V F1 se ale pohybuje od konce 80. let: před přestupem do Brackley pracoval pro Lolu, Leyton House Racing, Lotus a Williams.


Jock Clear letos pomohl Lewisovi Hamiltonovi k porážce Nica Rosberga
a zisku druhého titulu mistra světa (foto: Daimler AG)

Ten ale nedokázal nabídnout Clearovi vyšší post jako Ferrari, které z Mercedesu získalo také Boba Bella, jenž rezignoval již v dubnu. Kvůli soukromým aktivitám se ale v Maranellu ještě neobjevil, ale očekává se, že také nastoupí na vyšší post.

Scuderii s Fernandem Alonsem opouští také jeho závodní inženýr Andrea Stella - oba míří do Wokingu. McLaren tuto informaci ale ještě oficiálně nepotvrdil, zatím tedy ještě není jasné, jakou roli bude Stella zastávat.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 28 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy