Pirelli: Letošní monoposty F1 mají velký prostor pro zrychlení, my jsme na to připraveni

McLaren | foto: McLaren

Týmy Formule 1 mají stále prostor pro lepší porozumění letošním pneumatikám, Pirelli proto očekává, že jejich vozy ještě v této sezóně podstatně zrychlí.

Pokud navíc vyřeší své potíže s novými pohonnými jednotkami a vyladí aerodynamiku svých vozů, pak máme zaděláno na znatelné zrychlení letošních vozů. Po nasazení nových balíku vylepšení by se podle Autosportu mohlo jednat o dvě až čtyři sekundy na kolo.

"Hodně se na počátku roku soustředí na další faktory a nyní uvidíme, jak čím dál více práce věnují pneumatikám a šasi, aby zlepšili vyvážení mezi přední a zadní částí," uvádí sportovní ředitel Pirelli Paul Hembery.

"A v zatáčkách dosáhnou velkých výkonnostních zisků, takže my předpokládáme, že v průběhu sezóny dojde k mnoha změnám. Myslíme si, že se letos bude hodně vyvíjet a dojde k velkým pokrokům ve výkonnosti," pokračuje.

Pirelli je na tato zlepšení se svými produkty připraveno: "Hodně si věříme, obzvlášť na počátku sezóny na agresivnějších tratích. Na konci roku to bude o vyvážení mezi konzervativní volbou a také mezi sledováním tempa vývoje vozů."

"Často máte dvě směsi, které fungují, a zbylé dvě, které představují extrémní volbu, ale závod v Bahrajnu byste mohli odjet na kterékoliv ze čtyř směsí, což v minulosti nebylo možné," upozorňuje sportovní ředitel Pirelli.


Letošní vozy podle Pirelli v průběhu sezóny výrazně zrychlí (foto: Mercedes AMG F1 Team)

Pneumatiky podle něj letos již ostatně prokázaly, že jsou schopny si poradit s podstatně vyšším krouticím momentem nových pohonných jednotek. "Snažili jsme se najít rovnováhu mezi strukturální pevností a tepelným odporem.

U nižšího přítlaku musí pneumatiky poskytovat určitou mechanickou přilnavost, ale pokud v tom zajdete příliš daleko, pak dochází k drásání gumy. Zatím jsme hodně spokojeni. Někdy se přehřívají, když na to v  určitých částech trati či na výjezdu ze zatáček příliš zatlačíte, ale to je něco, na čem týmy budou pracovat a co zlepší," dodává Hembery.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 9 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy