Prezident Ferrari se obává, že se z F1 stane závod taxíků

Ferrari | foto: Scuderia Ferrari

Luca di Montezemolo se obává, že by se z Formule 1 mohlo kvůli nutnosti šetřit pneumatiky a palivo stát závody taxíků. Mnohem více by se mu líbilo, kdyby jezdci po celou dobu museli jezdit naplno.

Vozy F1 budou v letošním roce omezeny 100 kg paliva na závod. Stratégové a inženýři proto budou v průběhu velkých cen pečlivě hlídat jeho spotřebu a jezdci budou muset v určitých fázích jezdit konzervativněji.

"Mně se takový druh jízdy taxíků nelíbí. Nemám rád složitost v interpretaci závodů, jak z pohledu jezdců, tak i z pohledu diváků. Do nedávna jste se starali pouze o pneumatiky - většina pozornosti byla věnována jejich managementu," cituje Montezemola italský Autosprint.

"Bylo to zavádějící vidět ve vedení jezdce, když jste si uvědomili, že ve skutečnosti nevede, protože bude muset brzy zajed do boxů pro výměnu pneumatik. Bylo to těžké závod plně interpretovat. V těchto dnech si k tomu navíce budete muset přidat spotřebu paliva a závod s jeho omezeným množstvím. Dávám přednost takové F1, kdy na to pořád musíte tlačit až na hranu," pokračuje.

Přes veškeré obavy ale dodává, že je zastáncem technologický inovací: "Nemůžeme být mezi těmi, kdo netlačí na technologičtější a inovativnější F1, protože poznání pak přenášíme do sériových vozů. Pro nás se jedná o skládání puzzle dohromady: některé věci se ubíraly směrem, který jsme očekávali, jiné ne. Problém je najít rovnováhu mezi spalovacím a elektrickým motorem."


Fernando Alonso s letošním vozem Ferrari F14 T (foto: Scuderia Ferrari)

"Nejvíce mě potěšilo pozorovat korelaci mezi aerodynamickým tunelem a daty z trati, což bylo naším problémem v posledních čtyřech letech. Tyto nové hybridní vozy F1 představují extrémně složitý projekt. Obtíže, na které narazili ostatní, to jen dokládají. Důležitá bude spolehlivost - bude to zajímavé sledovat, kolik vozů dojede do cíle prvního závodu," dodává Montezemolo.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 11 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy