Sledovanost F1 klesá, loni ztratila 50 milionů diváků

Red Bull | foto: Red Bull Racing

Zpráva o číslech sledovanosti za rok 2013 ukázala, že počet diváků Formule 1 klesl oproti předchozímu roku o 10% a královna motorsportu tak ztratila více než 50 milionů diváků. Bernie Ecclestone z toho viní Sebastiana Vettela.

Formule 1 byla loni předvídatelná. Sebastian Vettel vyhrál devět závodů v řadě a titul si zajistil již v Indii, když ještě zbývaly tři závody do konce sezóny. A to byl podle Bernieho Ecclestona důvod poklesu sledovanosti. V loňském roce F1 ztratila roce 10% diváků. Zpráva o číslech sledovanosti ukázala, že počet diváků klesl oproti předchozímu roku o více než 50 milionů na celkový počet 450 milionů. 

"Méně napínavá sezóna a především posledních pár závodů, které vyústily v korunování šampiona ještě před závody v USA a Brazílii, jenž jinak často přinášejí nové publikum, znamenal předvídatelný úpadek sledovanosti," okomentoval situaci Ecclestone. Předpokládá však, že velké změny v pravidlech pro letošní ročník zvýší nepředvídatelnost a především zájem diváků. 

Pravdou však je, že sledovanost F1 klesá již delší dobu. V roce 2008 Formuli 1 sledovalo v celkovém součtu 600 milionů lidí. V roce 2009 byla sledovanost 520 milionů, o rok později se snížila o dalších pět milionů. A každoroční zpráva o sledovanosti za rok 2012 počítající diváky, kteří si Formuli 1 zapnuli nepřetržitě více než 15 minut během sezóny, uváděla číslo o něco vyšší než 500 milionů.

To vše znamená, že během šesti let přišla Formule 1 o 150 milionů diváků. A ať už se to fanouškům líbí nebo ne, to je důvod, proč FIA zavedla nové pravidlo s dvojnásobným počtem bodů v posledním závodě nadcházejí sezóny.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 64 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy