Horner: "V prvním závodě může vypadnout až polovina startovního pole"

Horner, Christian | foto: Red Bull Racing

Christian Horner hovoří o dvojnásobném bodování v posledním závodě či klíčovém prvku příští sezóny - spolehlivosti. Podle něj je možné, že až polovina startovního pole úvodní velkou cenu vůbec nedokončí.

V prosinci FIA oznámila, že poslední závod nadcházející sezóny bude bodován dvojnásobně, načež se zvedla vlna kritiky. Red Bull poté upozornil, že byli proti zavedení tohoto pravidla. Nesouhlasil s ním Sebastian Vettel a nyní své obavy vyjadřuje i šéf týmu, Christian Horner. 

"Může to být výhoda nebo nevýhoda. Je správné postavit jeden závod do tak dominantní pozice? Neznehodnocuje to práci, kterou jste odvedli během zbytku roku? Já si myslím, že ano. Musíme se nad tím pečlivě zamyslet," uvedl Horner.

F1 však kromě této novinky čeká mnoho dalších změn. Řada odborníků se shoduje - klíčová bude spolehlivost. Podle Hornera může být úvodní závod v Austrálii (16.března) velmi dramatický a šachovnicovou vlajku nemusí vidět až polovina startovního pole.

"Myslím, že možná uvidíme velmi velké procento odstoupivších, možná téměř polovinu startovního pole v první velké ceně. Bude velkou výzvou uhlídat palivo, protože jsme limitováni 100kg na startu závodu. Ale klíčové budou na začátku sezóny problémy se spolehlivostí. Navíc máme k dispozici po celý rok jen pět motorů," a dodal, že příští rok možná bude boj pouze dvou vedoucích týmů.

Domnívá se totiž, že právě na problémy spolehlivostí doplatí týmy ze středu pole, protože ty velké a bohaté stáje jim díky vyšším rozpočtům rychle odskočí. "Pro menší týmy jsou výdaje velkou výzvou. Rozdíly mezi jednotlivými týmy budou větší. Kdykoliv nastane radikální změna, týmy s investicemi, zdroji a zázemím dokážou vytvořit lepší produkt," okomentoval situaci pro TV Bloomberg.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 10 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy