Revoluce v F1: Co přinesou nová pravidla pro rok 2014?

Jana Šrámková, 4. prosince 2013, 21:45 Google+

O novinkách a změnách v pravidlech Formule 1 pro rok 2014 slyšel už snad každý fanoušek motorsportu. Co všechno se ale mění a jak změny vnímají lidé pohybující se v F1?

Počet komentářů:  13 komentářů (Poslední 03.03. 18:22) Napište svůj názor
Red Bull

Red Bull | foto: Red Bull Racing

Sdílejte článek

Motor, váhový limit, aerodynamika a další řada věcí se v příštím roce změní. Auta, která uvidíme na startu Velké ceny Austrálie budou vypadat jinak a velké změny se ukrývají i pod povrchem. Co všechno to ale bude znamenat v praxi?

Vítej, 1,6litrové V6 turbo
V Brazílii jsme se rozloučili s 2,4 litrovými V8 motory, které formule 1 poháněly od roku 2006 a čeká nás nová éra. Přivítáme V6 Turbo motory s rozšířeným využíváním rekuperace energie. Zatím se nedá příliš odhadnout, který z trojice dodavatelů motorů, respektive pohonných jednotek (jak zní správně nové označení) - Renault, Ferrari, Mercedes - se se změnou popasuje nejlépe.

"Největší výzvou je, aby v lednu celá věc správně fungovala. Nové motory jsou v mnoha směrech náročné - abychom se přiblížili současné generaci motorů F1, to je velký, velký úkol. Ještě větší výzvou bude spolehlivost," řekl CNN Rob White, který vede tým Renault Sport F1 zabývající se právě motorem.

"F1 je vrcholem motorsportu, který má slovo motor ve svém názvu. Na něm bude především zpočátku viset hodně pozornosti. Domnívám se, že ze začátku nastane období, kdy rozdíly mezi starými a novými motory budou viditelné i laikům," uvedl.


Motor bude v příštím roce velkou neznámou (Renault Sport F1)

Se změnou motoru významě souvisí také zvuk formule 1. Ačkoliv řadu fanoušků první verze nových "tónů" příliš nenadchla, White ujišťuje, že F1 bude stále hlučná a bude znít působivě. "Je to jako když se zeptáte, zda máte rádi Motorhead nebo AC/DC. Na koncertě jsou oba parádně hluční."

Motory budou mít dvě omezení: maximální proud paliva - 100kg za hodinu (což je v porovnání s letošní sezonou o 60-70kg/hod. méně) a během závodu je povoleno použít pouze 100kg paliva. "Ta hra se jmenuje efektivita - použít mnohem méně paliva k vytvoření stejné výkonnosti," vysvětluje Gary Anderson z BBC.

"Motory V8 měly výkon kolem 780 koní. Nové turbo motory samy o sobě vyprodukují 620 koní nebo víc, ale elektrická energie to zvýší na hodnoty z předchozích let. Někteří dokonce věří, že výkon V6 motorů může na začátku sezony dosáhnout až 840 koní," upozorňuje.

Vozy také nebudou mít jeden, ale dva elektrické motory. Jeden bude pohánět systém rekuperace energie, který má dvoujnásobnou sílu a desetinásobnou kapacitu oproti systému KERS, jenž F1 využívala tři roky. Název se z KERS (systém rekuperace kinetické energie) mění na ERS, protože již nejde pouze o kinetickou energii.

KERS vyprodukoval 60kw, které mohl jezdec využít během kola 6,7 sekundy. V příštím roce bude mít k dispozici 120kw, které může využít během kola po 30s. Druhý motor bude připojen k turbu.

Kráska nebo zvíře?
Budou nová auta formule 1 ošklivá? Mnozí se toho obávají. Pravidla totiž hovoří neúprosně. "Přední křídlo bude užší, nos bude mnohem níž, zadní křídlo bude menší a výfuk ve středu vozu bude posunut výš, což zmenší aerodynamickou výhodu, která hrála velkou roli v posledních letech," popisuje Anderson. To vše podle něj povede k tomu, že nová auta budou mít ke kráse daleko.

Schod na nose F1 se může objevit i v příští sezoně (foto: Lotus F1 Team)

Viní z toho pravidla, která určují, že přepážka v šasi u nohou jezdce musí být maximálně 525mm nad podlahou zatímco přepážka u otvoru kokpitu 625mm. "Problémem je, že přechod mezi 625mm a 525 mm může být okamžitý a to zcela jistě povede k ošklivému shodovitému šasi v oblasti předních kol," předpovídá. FIA si prý nedostatek uvědomila a snažila se tomu zabránit, avšak týmy to odmítly, protože chtějí dál používat zavěšení push-rod.

Nicméně technický šéf McLarenu, Sam Michael, se domnívá, že rozdíl nebude nijak výrazný. "Pokud byste zastavili někoho, kdo se o auta běžně nezajímá a dali mu za úkol najít rozdíly, nepoznal by to. Fanoušci to ale pochopitelně poznají." Na druhou stranu technický ředitel Caterhamu, Mark Smith, si myslí, že nosy jednotlivých vozů napříč startovním polem se budou hodně lišit.

"Z technického pohledu je to nesmírně vzrušující. V noci ani nemůžu spát," usmívá se Sam Michael. "Ne, teď vážně - někdy mám problém usnout, protože mi hlavou běží: Můžeme udělat tohle nebo tamto. Ach bože, doufám, že tohle nikoho jiného nenapadlo... Tohle my děláme," dodává.

"Došlo mi palivo!"
Změny se dotknou i stylu řízení. Například Jenson Button se domnívá, že bude řízení mnohem náročnější (více zde). A plný očekávání je i Nico Rosberg. "Nevíte, co se stane a co bude hlavní výhodou a kde se objeví - jestli motor nebo auto..."

Jasné je, že vzhledem k pravidlům ohledně paliva budou muset mít závodníci na paměti, že nesmějí využít víc "šťávy", než mají v nádrži. "Bude se hodně šetřit palivem, něco jako při závodě LeMans. Očekávám, že ze začátku sezony uvidíme některá auta jedno kolo před koncem bez paliva - to přináší různé možnosti a může to být šance malých týmů na dobrá umístění," hádá Adrian Sutil pro CNN.

Opačný názor má Anderson. "Technologie se posunula hodně kupředu a palivo může být měřeno nesmírně přesně. Inženýři budou od prvního kola vědět, zda se dostali do potíží. Možná uvidíme, že závodník bude muset zpomalit, ale není pravděpodobné, že by mu došlo palivo," míní.


Kdo si bude příští rok přát, aby měl k dispozici tankovací zařízení? (foto Jordan Grand Prix)

GP2 rychlejší než F1?
Pozastavil se také nad tím, o kolik budou díky novým pravidlům monoposty F1 pomalejší. "Nová aerodynamická pravidla znamenají 1,5 s na kolo. Zvýšená váha se postará o další 1,5 s a tvrdší pneumatiky Pirelli o další půl sekundu. V průměru tak budou auta pomalejší o 3,5 - 4 sekundy na kolo," počítá Anderson. 

Jeho slova potvrzuje také Enrique Scalabroni, bývalý designér F1. "Nechci malovat čerta na zeď, ale nepřekvapilo by mě, kdyby byly vozy GP2 rychlejší než formule 1. Stačí udělat pár jednoduchých výpočtů a přijdete na to, že se to opravdu může stát." Než však zcela propadnete panice - Anderson je přesvědčen, že se po začátku nové éry budou věci vyvíjet velmi rychle. Nebude tak prý dlouho trvat a auta budou stejně rychlá jako předtím.

Nic to však nemění na tom, že se F1 pouští do neznámých vod a lze jen těžko předpovídat, kdo z nich vypluje jako vítěz. Slovy Adriana Neweyho, designéra Red Bullu: "Auto, které zadupe do země ostatní bude to s kombinací dobrého motoru a šasi. Kdo bude mít tu ideální kombinaci? To je hádankou pro všechny z nás."

Vytisknout

Diskuze: Revoluce v F1: Co přinesou nová pravidla pro rok 2014?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 13, poslední 03.03.2014 18:22 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 13 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

GP Austrálie (Melbourne)

Spoluvlastník CVC, Mackenzie, kritizuje banky RBS a Lehman Brothers

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  3. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud