Týmy v hlasování zamítly návrh Ferrari prahnoucí po návratu testování během sezóny

Ferrari | foto: Scuderia Ferrari

Testování v průběhu závodní sezóny se nevrátí - týmy byly proti jeho opětovnému zavedení, které se neúnavně snaží prosadit Ferrari.

Italská stáj má v Maranellu za humny testovací trať Fiorano a další v Mugellu v Toskánsku, kde se minulý rok v létě uskutečnily testy mladých pilotů. Není tedy divu, že se vehementně snaží prosadit návrat testování v průběhu sezóny.

Šéf Ferrari Stefano Domenicali nedávno uvedl: "Situace kolem testování je směšná. Můžete si to napsat: S-M-Ě-Š-N-Á!" Prezident týmu Luca di Montezemolo situaci přirovnal ke svému oblíbenému fotbalu: "Je to jako odjet na fotbalový zápas poté, co byste pouze sledovali jeho simulaci na počítači... Nyní se snažíme ostatní týmy přesvědčit, že potřebujeme nalézt jiné vyvážení."

Zatím se jim to však nedaří. Včera však ve vzájemném hlasování týmů byly pro návrh Scuderie pouze týmy, které odebírají či budou odebírat její motory: tj. Sauber a Marussia, jejíž vozy letos pohánějí osmiválce Cosworthu, ale příští rok se zřejmě stane zákazníkem Ferrari. Proti byla sesterská stáj Red Bullu - Toro Rosso, jež z agregátů Ferrari přejde na turba Renaultu, a zbylých sedm týmů.

Hlasování tedy dopadlo 8:3 ve prospěch zachování současného stavu, podle zdrojů v paddocku však tímto příběh neskončí.

Testování v průběhu sezóny bylo zakázáno v roce 2009 v rámci přijetí Dohody o omezení zdrojů (RRA), což týmům ušetřilo spoustu peněz: přinejmenším kolem 2 - 3 milionů korun na jeden den testování.


Felipe Massa během testování na trati Ferrari v Mugellu (foto: Scuderia Ferrari)

Generální ředitel McLarenu John Neale včera v konferenčním rozhovoru s novináři prohlásil: "Opravdu by mě překvapilo, pokud by nějaký tým dokázal v Evropě absolvovat den testování na dráze za méně než 70 - 100 tisíc liber."

Není tedy divu, že se týmy v ekonomicky náročné době, kdy bude navíc třeba zvýšit výdaje za nové motory, postavily proti výše uvedenému návrhu. Výjimkou v průběhu sezóny tak zůstávají pouze testy mladíků, které se letos uskuteční v červenci v Silverstone, kam se sjedou všechny týmy.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 7 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy