Vrátí se jméno Brabham do F1?

Slavný tým Brabham, dvojnásobný vítěz Poháru konstruktérů, který v roce 1992 zmizel ze scény, by se možná mohl do F1 vrátit. Říká to David Brabham, syn zakladatele stáje, Jacka Brabhama.

Tým Brabham založil v roce 1960 Sir Jack Brabham, úspěšný závodník a trojnásobný mistr světa, původně pod jménem Motor Racing Development Ltd. V 70. letech převzal vedení týmu současný nejmocnější muž F1, Bernie Ecclestone.

Nicméně, po 402 startech ve velkých cenách, konkrétně po Velké ceně Maďarska 1992, zmizel tým Brabham ze startovního pole. Zejména v posledních letech se kdysi slavný a vítězný tým trápil s pomalými vozy a často se vůbec do závodu nekvalifikoval. 

V roce 2009 společnost Formtech, držící práva na jméno týmu Brabham, oznámila návrat do F1 v roce 2010. Proti tomu se však ohradila rodina Brabhamů v čele s Davidem Brabhamem, synem Jacka Brabhama, který v 90. letech startoval ve třiceti velkých cenách.


Riccardo Patrese během VC San Marina 1986 ve voze BT55
(www.f1-facts.com)

"Je to velmi citlivá záležitost," řekl pro brazilský Totalrace. "Ale ano, je tu možnost, že by se Brabham do F1 vrátil. Momentálně máme jisté potíže v zákulisí, ohledně práv na toto jméno. Z 98 procent je to vyřešeno, až to bude jisté na 100%, tak uvidíme, co se s tím bude dát dělat."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 12 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy