Anderson: Na vzhled monopostů by měla dohlídnout FIA

toro rosso str7 | foto: Scuderia Toro Rosso

FIA by podle bývalého designéra Garyho Andersona měla projevit větší zájem o vzhled vozů, aby nedocházelo k podobným excesům, jako s letošními nosy. Týmy tomu kvůli prosazování vlastních zájmů v rámci technických pracovních skupin nedokážou zabránit.

"FIA se musí chopit iniciativy a vzít vzhled vozů do svých rukou. Zatím to můžete řešit pouze v technických pracovních skupinách. Osobně jsem se ale zúčastnil spousty takových schůzek a vím, že se tam nevyhnutelně projevují vlastní zájmy," popisuje své zkušenosti Anderson, který navrhoval monoposty F1 během svého působení u Jaguaru/Stewartu (1998 - 2000) či Jordanu (1991-1998, 2002, 2003).

"To nemusí být nezbytně špatné, protože každý je zaměstnán nějakým týmem a snaží se odvádět co nejlepší práci. Pokud ale dojde na nesmyslná tvrzení, že tým chce přenést své šasi do nové sezóny a proto by se nemohl přizpůsobit novému pravidlu a změnit výšku nosu a šasi, pak to zachází příliš daleko," poukazuje dále na hloupé argumenty, které mají na svědomí letošní nevzhledné schody na monopostech.

"Pokud jde o inženýry: rychlé auto také dobře vypadá. Znamená to, že tomu musí učinit přítrž třetí strana. Rád bych viděl větší zájem ze strany FIA do toho zasáhnout způsobem, který jsme viděli v Indycar, kde určité věci zavrhli, přestože pravidla splňovaly," dodává pro Autosport Anderson.


Williams FW34 v Barceloně (foto: Williams F1 Team)

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 17 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy