Fry o pull-rod zavěšení Ferrari F2012

Ferrari | foto: Scuderia Ferrari

Ve Formuli 1 se po dlouhých třinácti letech díky Ferrari znovu na předním zavěšení objevil pull-rod, který byl typický pro monoposty s nízkým nosem. Technický ředitel Pat Fry k němu pro Autosport přidal několik svých postřehů.

Ferrari v Jerezu připustilo, že se s nastavením vozu trochu trápí. Hodně času věnovalo vyladění jedné ze svých velkých letošních inovací - zavěšení typu pull-rod v zadní i přední části, pro které se po dlouhé době jako jediní rozhodli kvůli snížení těžiště i aerodynamickým přínosům.

Fry přiznal, že o tomto řešení přemýšlel ještě u svého bývalého zaměstnavatele - u McLarenu, z něhož minulý rok přestoupil k Ferrari. Pull-rod totiž považuje za nejčistější řešení zavěšení: "Zajímal jsem se o řešení pull-rod ještě u McLarenu, než jsem odešel. Pro mě to bylo nejčistější a nejlehčí řešení.

Hodně jsme o tom minulý rok mluvili, ale v té době jsme do toho jít nemohli. Byli jsme docela dost pozadu v oblasti designu a nenašli jsme žádné řešení pullrodu, které by nebylo moc těžké. A po návratu KERSu byla hmotnost hlavním faktorem."


Loňský push-rod (vlevo) a letošní pull-rod na předním zavěšení Ferrari
(foto: Scuderia Ferrari)

"V té době přínos z hlediska aerodynamiky nebyl obrovský a nejednalo se o správný kompromis mezi aerodynamikou a hmotností," vysvětluje technický ředitel Ferrari, proč loni zůstali u push-rodu, zatímco většina soupeřů se již tehdy na zádi vydala cestou Red Bullu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 4 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy