Statistika předjíždění 2011: Nejvíce manévrů předvedl Schumacher

Mercedes MGP W02 | foto: Mercedes AMG F1 Team

Michael Schumacher v letošní sezóně předvedl nejvíce, tj. 116 předjížděcích manévrů. Jak si vedli ostatní piloti?

Před posledním závodem sezóny jsme zveřejnili statistiku Mercedesu (viz zde), která mapovala předjížděcí manévry za letošní rok. Autosport z ní vycházel a díky němu vám můžeme předložit kompletní statistiku předjíždění za rok 2011.

Celkem jsme tedy letos viděli 1486 předjížděcích manévrů. Z toho 150 jich připadlo na první kolo a 124 bylo způsobeno poškozeným vozem soupeře. Zbývající číslo je přesto rekordní - 1212 předjetí.

Pokud bychom chtěli dojít ještě k přesnějším výsledkům a nepočítali bychom 310 předjetí vozů posledních třech týmů (Caterham, HRT, Marussia) a 80 předjetí mezi týmovými kolegy, pak bychom došli k 822 manévrům. Z tohoto počtu bylo 452 manévrů o skutečném rozdílu rychlosti, k 370 (45 %) pak pomohla novinka letošního ročníku - systém pro snížení odporu na zadním křídle (DRS).

Nejvíce předjetí jsme zaznamenali v Turecku (85), dále v Kanadě (79), Číně (67). Nejméně jsme jich naopak mohli pozorovat v Monaku (16), Austrálii (17) a v Indii a Brazílii (shodně 18).

Největší vliv mělo DRS v Turecku (50 předjetí - 58,8 %), v Abú Zabí (50), v Číně (37) a ve španělské Barceloně (29). Nejmenší naproti tomu v Monaku (2), v Melbourne (5), v Silverstone (6) a v Brazílii (7).

 

Tabulka - Počet předjížděcích manévrů nejúspěšnějších pilotů (zdroj: Autosport)


Z pilotů se nejvíce dařilo Michaelovi Schumacherovi (viz tabulka), který ovšem těžil z toho, že obvykle vypustil závěr kvalifikace a startoval z nižších míst, než na které se svým Mercedesem MGP W02 skutečně měl.

Z ostatních pilotů, kteří se nevešli do první desítky, si vedli nejlépe Mark Webber (79 předjetí), Lewis Hamilton (75), Nico Rosberg (67) a Fernando Alonso (54). Mistr světa Sebastian Vettel (27) v tomto přehledu skončil čtvrtý od konce - není divu, když většinou startoval z první pozice.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 5 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy