V roce 2011 opět s KERSem

Räikkönen, Kimi | foto: Scuderia Ferrari

Po rozpačitém nasazení systému pro rekuperaci kinetické energie (KERS) v minulé sezóně je již dnes jasné, že jeho opětovné zavedení přijde na řadu již v příštím roce, kdy bude opět vozům poskytovat dodatečný výkon ve výši 82 koní po dobu 6,7 sekundy na kolo.

V roce 2011 se ovšem týmy budou spoléhat na původní systémy, které nasazovaly v loňském roce. Jak jsme vás informovali zde, od roku 2013 vstoupí v platnost nová pravidla, které zásadním způsobem ovlivní především motory v F1, proto z tohoto ohledu by nemělo smysl vyvíjet novinky v oblasti KERS pro tak krátké časové období. Spoléhat se tedy můžeme jen na vývoj stávajících systémů KERS.

Z návratu systému KERS od příští sezóny jsem tak trochu zmatený. Jezdit se bude se systémy, jejichž využití se ukazovalo jako velmi sporné. Rozhodnutí o jejich využití byla velmi těsná a nebylo jasné, zda to má přínos nebo ne,“ říká obchodní ředitel Cosworthu Tim Routsis.

Koncem minulého šampionátu používaly KERS už jen tým Ferrari a McLaren, ovšem i z jejich pohledu nelze jednoznačně určit, zda šlo o výhodu. Dodatečný výkon totiž negovala vyšší hmotnost závodního monopostu.

Nemůžeme očekávat, že by se nyní týmy pustily do závodů ve vývoji. V praxi by totiž nový systém fungoval jen pár let. Podle mne tedy již v příštím roce uvidíme, že ne všechny monoposty budou se systémem KERS závodit. Dokonce jsem přesvědčen, že na některých okruzích systém nasadí, na jiných ne. Každému je zároveň jasné, že díky KERS má auto problém s rozdělením hmotnosti,“ pokračoval Routsis.

Cosworth pro rok 2011 nebude vyvíjet žádný vlastní systém KERS. Jeho motory V8 budou ale kompatibilní s těmito systémy, takže případní zákazníci v tomto ohledu  problémy mít nebudou. Větší změny se ale čekají od roku 2013, kdy by se měla hybridní technologie dostat na podstatně vyšší úroveň než dnes.

Nový systém by měl být nastaven tak, aby nezískával energii jen díky brždění, ale i během jiných akcí, které jsou spojené s uvolňováním energie,“ říká šéf oddělení motorů Ferrari Luca Marmorini.Z pohledu techniky to bude velmi zajímavé, možná budeme nuceni nalézat úplně jiná řešení. Nemůžeme jít takovým směrem, abychom vyvíjeli věci nesmírně drahé a přitom nepomohli napínavé závodní show.“

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy