Ferrari nechce od roku 2013 čtyřválce, ale šestiválce

Motory | foto: Scuderia Ferrari

Pomalu, ale jistě se rýsují velké změny, které ovlivní monoposty Formule 1 od roku 2013. Dotknout se nejen šasi, ale zcela nové mají být i motory. Ferrari se ovšem návrh na 1,6litrové čtyřválce nelíbí a raději by zvolilo jiné řešení.

O připravovaných úpravách jsme vás informovali minulý týden zde. V oblasti motorů se má přejít na čtyřválce o objemu 1,6 l s dvojitým přeplňováním. To se však stáji z Maranella, která pro své závodní vozy připravuje vlastní motory, příliš nelíbí. Ze současných 2,4 l osmiválců by raději přešli na šestiválce o objemu 1,8 l.

Luca Marmorini, který tam šéfuje oddělení motorů, pro italský Autosprint prohlašuje: "Od roku 2013 budeme potřebovat motor, který bude i při zamýšlených čtyřech jednotkách na sezónu dostatečně spolehlivý."


Proto je pro ořezání současného motoru pouze o dva válce. Instalace čtyřválců, na jejichž vývoj podle něj už ani nezbývá moc času, by vyžadovala také mnohem provedení větších změn v monopostech.

Přechod na šestiválce by dle něj byl jednodušší: "Změny je potřeba udělat s ohledem na vše ostatní, ne pouze jeden velký zásah."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 12 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy