Ocon a Alpine se dohodli na ukončení smlouvy

Vzájemná kolize v Monaku urychlila dění v týmu Alpine | foto: Alpine F1 Team

Svět formule 1 si kladl otázku, zda po rozjitřených událostech po Grand Prix Monaka budou následovat nějaké vnitrotýmové kroky. Bezesporu si fanoušci mohli udělat soukromou tipovací soutěž, jak celý konflikt dopadne.

Načasování pro někoho určitě očekávané zprávy se odehrálo týden po Grand Prix Monaka, v níž se za zatáčkou Portier dostaly oba vozy Alpine do vzájemného kontaktu.

Zpráva se objevila v návaznosti na tento incident, po němž vedení týmu bylo krajně rozladěno - ale samozřejmě nelze vyloučit skutečnost, že na rozhodnutí týmu měl svůj dopad.

Tým Alpine v pondělí oznámil, že by pro něj a Estebana Ocona bylo nejlepší nepokračovat v sezóně 2025 ve vzájemné spolupráci. Sedmadvacetiletý Francouz nedávné události, působení v týmu i avizovaný rozchod popsal: "Působení v tomto týmu bylo významné období mého života. Závodil jsem tu pět let na plný úvazek, moje profesionální kariéra začala v Enstone, když jsem byl ještě teenager, takže to pro mě bude vždy speciální místo. Zažili jsme spolu několik skvělých okamžiků, ale také několik složitých chvil, každopádně jsem určitě všem v týmu vděčný za ony nezapomenutelné časy. Své plány oznámím brzy, ale do té doby se chci plně soustředit na plnění úkolů pro tento tým a úspěšně dokončil sezónu."

Šéf týmu Bruno Famin hovořil o "následcích" kolize v Monaku, nicméně věří, že se Ocon i přes vývoj situace zachová ve zbytku  sezóny jako profesionál: "Nejprve bychom rádi poděkovali Estebanovi za jeho oddanost týmu v posledních pěti letech. Během jeho působení jsme oslavili společně několik fantastických okamžiků, z nichž nejlepší bylo určitě památné vítězství v Grand Prix Maďarska. V roce 2024 nás ještě čeká šestnáct závodů s jasným cílem: pokračovat v neúnavné práci celého týmu a usilovat o co nejlepší výsledky na trati. Do další kapitoly Estebanovy kariéry, až ten okamžik nastane, mu přejeme vše nejlepší."

Mick Schumacher se může ocitnout ve voze francouzského týmu | foto: Mercedes AMG F1 Team

Pierre Gasly by měl prodloužit smlouvu u Alpine na konci tohoto roku. Samozřejmě se řeší otázka Oconova následovníka. Jedním z nejčastěji vzpomínaných je Jack Doohan, jenž byl mezi diváky v Monte Carlu a možná se objeví v prvním tréninku v Grand Prix Kanady. Dalšími adepty by mohli být Mick Schumacher nebo Guanyu Zhou. Ocon naopak za jistých okolností může zamířit do Haasu - americký tým by k předpokládanému Oliveru Bearmanovi rád angažoval zkušeného pilota. 

Není ovšem vyloučeno, že po Estebanovi sáhne tým Sauber, pokud švýcarskému týmu nevyjde angažmá Carlose Sainze jr. Španěl má kromě Sauberu/Audi nabídku také od Williamsu, kde by se stal kolegou Alexe Albona. 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 6 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy