Jako Prost či Senna? Šéf Red Bullu řadí Verstappena na úroveň legend F1

Ayrton Senna s McLarenem MP4/7 | foto: Honda Racing F1

Šéf Red Bullu Christian Horner si pochvaluje umění svého jezdce Maxe Verstappena, kterého řadí na úroveň těch nejlepších v celé historii Formule 1.

Holandský pilot dominuje letošnímu šampionátu, když do letní přestávky nasbíral už 314 bodů, zatímco jeho týmový kolega Sergio Pérez jich má na kontě 189 a celkově třetí Fernando Alonso z Aston Martinu jen 149. Navíc dokázal vyhrát 10 z 12 velkých cen, z toho posledních osm v řadě za sebou.

Zatím to vypadá, že si v pohodě dokráčí za třetím titulem, čímž se vyrovná mistrovskému zápisu Ayrtona Senny, kterého již v počtu vítězných závodů letos překonal (45 vs. 41), přičemž na Alaina Prosta mu jich ještě 6 schází.

"Pokud jde o jezdce, je to tak těžké srovnávat piloty z různých generací, ale Ayrton Senna a Alain Prost byli oba legendami tohoto sportu. Myslím, že Max se rychle přidává k této skupině, ale je to vždy obtížné porovnávat odlišné generace," popisuje Horner.

Rivalita mezi Prostem a Sennou byla dobře zdokumentována a patří k něm napínavým a třaskavým bitvám historie F1. "Mezi nimi to jiskřilo. A dvě alfy se vždy těžko zvládají. Bylo to hezké to sledovat ze zákulisí," pokračuje šéf Red Bullu.

Max Verstappen drtí svého týmového kolegu i soupeře | foto: Red Bull Content Pool

Ten ale vždy fandil domácímu Britovi Nigelovi Mansellovi: "Vždy jsem byl jeho fanouškem, náš Nige. Šlo o skvělé závodění. Nigel byl v tom roce [1988] žel hendikepován nekonkurenceschopným autem, ale jo, šlo o neuvěřitelnou věc," říká Horner.

Pokud by se Verstappenovi podařilo vyhrát tento týden na domácí půdě v Zandvoortu, vyrovnal by tím rekord Sebastiana Vettela ze sezóny 2023. Podle bývalého jezdce Marka Webbera u by mu v tom mohlo zabránit pouze selhání techniky.

"Podle mě ho může zastavit jen spolehlivost. Myslím, že svět rád uvidí jeho vítězství v domácím závodě. Dokázat to tam, to by bylo výjimečné. Měl by tam vyhrát, pak na tom bude stejně [jako Vettel]," dodává Webber, jenž v současnosti zastupuje Oscara Piastriho z McLarenu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 12 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy