F1 bude mít šest dodavatelů motorů

Alpine bude jedním z šesti dodavatelů, zásobujících F1 za tři roky | foto: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

V roce 2026 dojde k dalším změnám pravidel F1 - úprava pohonných jednotek dovoluje novým výrobcům vstoupit na kolbiště královny motorsportu. Zájem rozhodně je, protože v současné době už existuje příslib dalších dvou výrobců.

Nová generace agregátů má klást důraz na využití nové generace paliv, větší podíl elektrické energie a zároveň dosáhnout vyrovnanosti mezi soupeři. Nikdo totiž nestojí o převahu či dominanci jednoho týmu. FIA odhalila v pátek 3. února šest značek, potvrzujících svou účast v šampionátu F1 2026.

Spojení Red Bullu a Hondy je časově omezené | foto: Pirelli

Je mezi nimi Audi, jehož zapojení do F1 společně s týmem Sauber bylo oznámeno už v září 2022, dále pak Ford s vazbou na Red Bull - což je spojení zcela nové. Stojí za ním neúspěšný pokus Porsche, odvolaný v létě loňského roku. Ačkoliv nápojový gigant má do roku 2026 uzavřený kontrakt s Hondou a tím pádem v daný okamžik skončí, Japonci se nehodlají účasti v královně motoristického sportu vzdát a vyslovili odhodlání pokračovat v dalším pětiletém cyklu počínaje zmíněným rokem 2026 po změně pravidel. Dvojice Ford a Audi tak rozšíří dosavadní kvarteto dodavatelů pohonných jednotek - Mercedes, Ferrari, Alpine a Honda. 

"Zmíněné firmy budou zajišťovat dodávku nové generace motorů F1, podle stanovených pravidel pro rok 2026, zveřejněných na webových stránkách Formule 1. Potvrzení, že v daném roce se na startu sejde šest různých agregátů pouze dokazuje sílu šampionátu a dobrých technických předpisů, jejichž vytvoření provedla FIA v pečlivé spolupráci s F1 a výrobci pohonných jednotek. Ty jsou nyní v čele technologických inovací, díky nimž je budoucnost F1 při zachování solidního závodění udržitelnější. Jsem těmto předním světovým automobilkám vděčný za důvěru, kterou svým závazkem vůči F1 projevili," komentoval informaci prezident FIA Mohammed Ben Sulayem. 

Michael Schumacher-Benetton-Ford = mistrovské spojení | foto: Ford

Odborníci vidí v rozšíření zájmu automobilek globální boom zejména v USA, ostatně je známo, že ve hře jsou ještě další adepti. Podle posledních zpráv zvažuje FIA možnost rozšířit současné startovní pole o dvě místa, přičemž se tím otevírá šance pro několikrát zmiňovaný projekt Andretti Global, na nějž by byl napojen koncern General Motors. Další informace hovoří o ataku z asijského prostředí jménem Panthera - jejich první pokus spadá už do roku 2019. Větší počet než 10 týmů se v F1 objevil naposledy v roce 2016, ovšem po jedné sezóně a odstoupení stáje Manor Racing MRT se opět vrátil na deset účastníků. 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 16 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy