Renault připravil pro sezonu 2022 výrazně pozměněný motor. Jaké z něj má dojmy?

Esteban Ocon testuje druhý den v Barceloně | foto: Alpine F1 Team

Pro nadcházející sezonu Formule 1 připravil Renault zbrusu nový motor. S jeho výkonem a spolehlivostí panuje prozatím spokojenost.

Pohonná jednotka francouzského výrobce byla z gruntu přepracována. Renault vsadil na řešení takzvaného rozděleného turbodmychadla, se kterým přišel jako první Mercedes na počátku hybridní turboéry. Výhoda této filozofie by měla spočívat jednak ve vyšším výkonu, ale také v oblasti lepší nejen aerodynamické výkonnosti. Ptáte se proč? Především kvůli výhodnějšímu rozložení hmotnosti.

Pravda je taková, že Alpine se čas od času potýkalo během testů v Barceloně s technickými problémy. Nový agregát ale fungoval bez problémů, což vrcholné týmové představitele potěšilo. Ti navíc jedním dechem dodávají, že plný výkon nového motoru ještě neodemkli. Nutno dodat, že výrazně přepracované motory představili před touto sezonou rovněž u Ferrari a Mercedesu. Bude tedy zajímavé sledovat, kdo vzejde z těchto vývojových závodů jako vítěz.

Esteban Ocon testuje druhý den v Barceloně | foto: Alpine F1 Team

Během prvního týdne testů jsme nejeli na plný výkon. Neodjeli jsme ani jedno celé kolo s plným výkonem. S novým motorem jsme každopádně spokojeni. Jde o velký pokrok. Tohle je nejkomplexnější motor, který závodní motorová divize Renaultu kdy vytvořila. Prostě jsme ho dali do auta a hned mohli jezdit," pochvaluje si sportovní ředitel Alan Permane.

A jak vypadá nová pohonná jednotka Renaultu ve srovnání s tou loňskou? Těžko soudit. Vzhledem k nucené změně, kdy Formule 1 a všichni dodavatelé přistoupili k ekologičtějšímu palivu, je srovnání velmi obtížné. Přesto jsou u Alpine optimisté. „Jezdci mají radost. Nikdo si nestěžoval, což je pozitivní. Byly tu samozřejmě určité porodní bolesti, ale ty se nám podařilo vyřešit změnou nastavení a tím, že jsme si pohráli s jednotlivými motorovými mapami," dodává Alan Permane. 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 12 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy