Sainz o Ferrari F1-75: Jak ovlivní ovladatelnost nového vozu jeho vyšší citlivost a tužší zavěšení?

Carlos Sainz | foto: Scuderia Ferrari

Pilot Ferrari Carlos Sainz již má ze simulátoru zkušenosti s novým monopostem F1-75. Jaké jsou jeho dojmy ve srovnání s předchozí generací vozů?

Týmy horečně finišují přípravy nových vozů, Scuderia ten svůj představí světu za týden 17. 2. Označením F1-75 připomíná uplynutí 75 let od nastartování motoru prvního vozu (125 S) Enza Ferrariho (12. 3. 1947). Piloti se s ním již seznámili na počítačových snímcích i během prvních jízd na simulátoru.

Jak by nové auto Sainz popsal? "Je jiné než auta, která jsme viděli v předchozích letech, Je maximálně inovativní. Do minulého roku jsme jezdili s těmi nejlepšími vozy v historii F1. Když jste nad nimi na okamžik ztratili kontrolu, havarovali jste."

"Tohle Ferrari mi přijde ještě citlivější. Zavěšení je tužší. Budeme si muset zvyknout na jeho ovládání. Pokud se s novým vozem bude jezdit snadněji, vše půjde rychleji. Časy na kolo půjdou téměř samy," předpokládá španělský jezdec.

Jak na tom F1-75 bude ve srovnání se soupeři? "Budete muset srovnat data s ostatními. Nemyslím si, že k tomu bude stačit test v Barceloně, ale v Bahrajnu už budeme mít určitá spolehlivá data," odpovídá Sainz.

Ferrari letos mění zbarvení po loňské kontroverzní kampani "Mission Winnow" nepřímo odkazující na elektronické cigarety koncernu Philip Morris. Ten ale podle posledních zpráv o prodloužení smlouvy nemá zájem. Při posledním testu ve Fioranu minulý týden auto jezdilo v barvách zdůrazňujících návrat bývalého sponzora - španělské banky Santander.

Z Maranella přicházejí dobré zprávy, zejména pokud jde o pohonnou jednotku. Inženýři si jsou jisti, že se i přes přechod na nové palivo s 10% podílem biosložky dotáhli na špičku v podobě Mercedesu, pokud jde o výkon.

Italská média však vyjadřují pochybnosti o určitých inovativních řešeních v oblasti aerodynamiky a nabádají k "opatrnosti v očekáváních." Je jasné, že pokud "Ferrari zaostávat v prvním závodě sezóny za Red Bullem a Mercedesem o půl sekundy, tak to bude konec snu o titulu."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 46 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy