Nový motor? Ferrari zahalilo jeho přínos rouškou tajemství

Charles Leclerc v závodě v Soči | foto: Scuderia Ferrari

Ferrari přivezlo do Ruska nový motor, který zatím dostal jen Charles Leclerc. Vrcholní představitelé Scuderie však nechtějí prozradit, kolik výkonu navíc nový agregát přináší.

Má jít o jakýsi vývojový mezistupeň mezi letošním motorem a motorem, který Ferrari nasadí příští rok. V kuloárech se přitom spekuluje, že motor pro následující ročník má být diametrálně odlišný od toho letošního. Někteří dokonce používají slovní spojení radikálně odlišný. Jen připomeňme, že Ferrari mělo v letech 2018 a 2019 patrně nejlepší pohon v poli, ale následné zpřísnění pravidel katapultovalo agregát z Maranella na úplný opak výkonnostního žebříčku. 

Z něj se tradiční výrobce motorů pomalu dostává. Již nynější pohonná jednotka z dílny Ferrari má představovat razantní pokrok, třebaže Leclerc, ale i představitelé týmu její přínos bagatelizují. Je však otázkou, zda se nejedná jen o pouhou "hru pro média", což by nebylo ve Formuli 1 nic překvapivého. 

„Nechci to nijak konkrétně specifikovat. Je to nová technologie a je to krok vpřed, to vám bude muset stačit. Z pohledu přínosu koňských sil to však nebudu nijak kvantifikovat. Jak už řekli ostatní představitelé týmu i Charles, klíčové pro nás bylo, abychom tuto novou technologii nasadili co nejdříve. To je celé," říká šéf týmu a motorář v jedné osobě Mattia Binotto.

Takže s jakým trumfem vstoupí Ferrari do sezony 2022? A bude to vůbec trumf? Čas ukáže. Jedno je však jisté, nová pravidla, která vstoupí v platnost právě za rok jsou poslední šancí pro současnou týmovou garnituru, pokud koník z Maranella znovu nezařehtá, dají se v Itálii čekat velké změny. 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 68 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy