Ferrari havárie vyšly už na 64 mil. Kč, Haas je proti výjimkám z rozpočtových stropů

Charles Leclerc během zastávky v boxech | foto: Scuderia Ferrari

Šéf Ferrari Mattia Binotto si postěžoval, že je různé havárie v průběhu letošní sezóny stály už přes 2,5 milionů Eur (64 mil. Kč) a požaduje o výjimku z rozpočtových stropů na opravy. Haas je ale proti, podle jeho šéfa Günthera Steinera by to byl nesmysl.

Týmy si letos musí ve svých rozpočtech vystačit se 145 mil. dolarů (3,15 mld. Kč), což pro ty menší není problém, ty větší však musí škrtat či propouštět zaměstnance. Vrásky jim přidělávají i různé nehody a nezbytné opravy monopostů po závodech.

Red Bull byl například naštvaný na Lewise Hamiltona, jenž v Silverstone kolidoval s Maxem Verstappenem - oprava Holanďanova auta jej tehdy stála 40 mil. Kč, Mercedes si posteskl v Imole po havárii George Russella s Valtterim Bottasem.

Podle Binotta by tyto náklady měly hradit týmy, jejich piloti způsobili nehody, popř. by měli dostat výjimku ze svého rozpočtového stropu: "Hodně se diskutuje o tom, zda by to mělo být vyňato z rozpočtového stropu, pokud dojde k nehodě a je na vině některý z jezdců, když to není vaše chyba. Myslím, že jde o důležitou věc. 2,5 milionů Eur jsem totiž zmínil proto, abych ukázal, že celková škoda může být velká. Měli bychom tedy zvážit pro tyto případy jiná pravidla?"

"Myslím, že je k tomu důvod. Podle mě neexistují jasná řešení, ale rozhodně o tom budeme v nadcházejících týdnech jednat s FIA, F1 a týmy, abychom si to objasnili a zjistili, zda to má v budoucnu nějaké řešení," pokračuje Binotto.

Lewis Hamilton po kontaktu s Maxem Verstappenem ve Velké ceně Británie | foto: Formula1.com

Dobrý management si poradí, nic není třeba měnit
Pro výjimku z rozpočtových stropů v případě havárií by byl i Red Bull, menší týmy o tom ale nechtějí vůbec slyšet. "Musíme s tím žít, musíme to mít zahrnuté v rozpočtu. Musíme být dostatečně flexibilní, dobrý management je i o tom," argumentuje šéf Haasu.

"Protože když budeme mít najednou méně nehod, tak zase snížíme rozpočtové stropy? Takže je přizpůsobíme pro jaký počet nehod?" ptá se Steiner, jenž nad nápady svých konkurentů kroutí hlavou.

"Myslím, že to je součást závodění a bude to součástí toho, do jak moc velkého rizika v závodě půjdete a čehokoliv, co budete dělat. Havárie k závodění patří. Nemůžeme upravovat rozpočtová pravidla podle toho, kolik nehod máte. Z mého pohledu v této oblasti není potřeba nic měnit," dodává rezolutně Steiner.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 83 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy