Sólista Button vítězí ve Spa

McLaren | foto: McLaren

BELGIE - ZÁVOD; Jenson Button ovládl celý závodní víkend. Druhý Vettel po nevydařené kvalifikaci vytěžil maximum, Räikkönen je třetí. Závod poznamenala hromadná nehoda na startu.

Jezdci se po dokončení zahřívacího kola znovu řadí na startovní rošt, ale Kobajašimu se kouří z brzd. Závod je přesto odstartován, Kobajaši se rozjíždí velmi pomalu a způsobuje problémy.

Perfektně odstartoval Maldonado, je druhý, ale na vnitřní stopě v nájezdu do La Source byl příliš tvrdý Grosjean, nechal Hamiltonovi málo místa, oba se srazili a smetli několik vozů před sebou: Pereze, Alonsa, Maldonada i Kobajašiho. Na trati je safety-car, z havarovaných vozů pokračují po návštěvě u mechaniků pouze Maldonado a Kobajaši.

Za safety-car jedou jezdci v pořadí: Button, Räikkönen, Hülkenberg, Di Resta, Schumacher, Ricciardo, Vergne, Senna, Webber, Kovalainen, Massa, Vettel, Rosberg, Karthikeyan, Petrov, Glock, Maldonado, Pic, de la Rosa, Kobajaši.

Po čtyřech kolech je závod odstartován. Na výjezdu z Eau Rouge se Vettel snaží předjet Massu, ale v cestě mu stojí ještě pomalejší Kovalainen. Maldonado nezvládl vůz v Les Combes a je bez přítlačného křídla, tentokrát už odstupuje ze závodu.

Hülkenberg se dostal před Räikkönena, Button si buduje náskok. Schumacher předjel Di Restu a je čtvrtý. V 6. kole je povoleno používání DRS. Vettelovi se v 8. kole konečně podařilo vybrzdit Massu a už je za týmovým kolegou Webberem, kterému se nedaří předjet Sennu.

Kobajaši je znovu v boxech. Vettel útočí v Bus-Stop na Webbera a jde před něj. Krátce na to předjíždí i Di Restu, který se začíná propadat a musí jet pro nové pneumatiky. Dobře si vede Schumacher, který předjel Räikkönena a je už třetí.

Pro nové pneumatiky už jedou i Räikkönen a Webber. Ve 14. kole přezouvá Hülkenberg, Räikkönen na nových gumách zajíždí nejrychlejší kolo, ale poté dohnal Rosberga a ztrácí za ním čas. Vettelovi se konečně podařilo předjet Sennu.

Räikkönen předjel Rosberga a začíná stahovat Sennův čtyřsekundový náskok. Z předních jezdců už jedou na původní sadě pneumatik jen první tři - Button, Schumacher a Vettel. Vettel je už pouze sekundu za Schumacherem

Rychlejší než všichni tři je 4. Räikkönen, který už byl jednou v boxech a v 19. kole ztrácí na na Buttona 21 s, na Schumachera a Vettela jen asi 5s.

Vettel útočí na Schumachera v nájezdu do Bus-Stop. Schumacher tvrdě bojuje, přestože v zápětí kříží Vettelovi cestu a jede do boxů. Do boxů už jede i Button a zůstává v čele. Vettel je jen 3s za ním, ale jako poslední musí přezouvat. Činí tak hned v dalším kole a na trať se vrací 9., zůstává před Schumacherem.

Pořadí po zastávkách v boxech na konci 22. kola: Button, Räikkönen, Hülkenberg, Webber, Massa, Vettel, Ricciardo, Schumacher, Vergne, Di Resta, Senna, Kobajaši, Rosberg, Petrov, Glock, Karthikeyan, de la Rosa, Pic, Kovalainen.

Button zlepšuje nejrychlejší kolo a začíná znovu ujíždět Räikkönenovi - nyní je 8.5s před ním a v posledním kole byl skoro o sekundu rychlejší. Hülkenberg je 4s za Räikkönenem. Šestého Vettela od čtvrtého Webbera dělí asi 6s a Massovo Ferrari.

A Vettel je velmi rychlý, ve 24. kole už je před Massou, drží nejrychlejší kolo závodu a na Webbera ztrácí jen 3s! Zdá se, že Räikkönen pomalu začíná zrychlovat. Hülkenberg, Webber a Massa jedou podruhé do boxů, Webber je teď 7.

Räikkönen podruhé přezouvá v 28. kole a po návratu na trať je těsně za Schumacherem. Na konci 31. kola se Räikkönenovi podařilo Schumachera předjet, na Vettela ztrácí 13 s. Karthikeyan dělá chybu a po hodinách končí v bariéře.

Schumacher útok Räikkönenovi úspěšně vrátil a souboj začíná znovu. Napodruhé připravil Räikkönen Schumacherovi překvapení a předjel jej už v nájezdu do Eau Rouge, Schumacher musí od té chvíle bojovat s Hülkenbergem a nakonec jede do boxů, čímž se propadá za 8. Webbera.

Vettel stále ztrácí na vedoucího Buttona 14s, oba byly dosud jen jednou v boxech. Räikkönen je však již nestahuje, ztrácí také asi 14s a musí si spíš dávat pozor na Hülkenberga, který je nyní rychlejší.

Docela rychle jede pořád i Massa, aktuálně na 5. místě, těsně před Webberem. Pěkný souboj spolu svádí piloti Marussie. Vergne dlouho usiluje o předjetí Senny a ve 40. kole se mu to konečně podařilo.

Do konce závodu se už nic nestane - Button neudělal chybu a je první. Vettelovi se vyplatila jednozastávková strategie a je druhý. Räikkönen vytěžil asi maximum možného - třetí místo. Čtvrté místo je skvělým úspěchem pro Hülkenberga a Force India, Massa může být velmi rád za 5. místo. Webber je nakonec až 6. a se svým týmovým kolegou dnes prohrál na celé čáře. Schumacher je nakonec až sedmý.

GP Belgie (Circuit of Spa Francorchamps)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 3 Jenson BUTTON gbrVodafone McLaren Mercedes 251:29:08,530 hod
2. 1 Sebastian VETTEL deuRed Bull Racing 18+ 13,624
3. 9 Kimi RÄIKKÖNEN finLotus F1 Team 15+ 25,334
4. 12 Nico HÜLKENBERG deuSahara Force India F1 Team 12+ 27,843
5. 6 Felipe MASSA braScuderia Ferrari 10+ 29,845
6. 2 Mark WEBBER ausRed Bull Racing 8+ 31,244
7. 7 Michael SCHUMACHER deuMercedes AMG Petronas F1 6+ 53,374
8. 17 Jean-Eric VERGNE fraScuderia Toro Rosso 4+ 58,865
9. 16 Daniel RICCIARDO ausScuderia Toro Rosso 2+ 1:02,982
10. 11 Paul DI RESTA gbrSahara Force India F1 Team 1+ 1:03,783
 
 
11. 8 Nico ROSBERG deuMercedes AMG Petronas F1  + 1:05,111
12. 19 Bruno SENNA braWilliams F1 Team  + 1:11,529
13. 14 Kamuj KOBAJAŠI jpnSauber F1 Team  + 1:56,119
14. 21 Vitalij PETROV rusCaterham F1 Team  + 1 kolo
15. 24 Timo GLOCK deuMarussia F1 Team  + 1 kolo
16. 25 Charles PIC fraMarussia F1 Team  + 1 kolo
17. 20 Heikki KOVALAINEN finCaterham F1 Team  + 1 kolo
18. 22 Pedro DE LA ROSA espHRT F1 Team  + 1 kolo
 DNF  23 Narain KARTHIKEYAN indHRT F1 Team  + 15 kol
 DNF  18 Pastor MALDONADO venWilliams F1 Team  + 40 kol
 DNF  15 Sergio PÉREZ mexSauber F1 Team  havárie
 DNF  5 Fernando ALONSO espScuderia Ferrari  havárie
 DNF  4 Lewis HAMILTON gbrVodafone McLaren Mercedes  havárie
 DNF  10 Romain GROSJEAN fraLotus F1 Team  havárie
 
 Nejrychlejší kolo:
  19 Bruno SENNA Williams FW34
Renault RS27
Pirelli   1:52,822
 

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 49 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy