Singapur: Vettel vyhrál, rozhodnuto však ještě není

Red Bull | foto: Red Bull Racing

Sebastian Vettel sice vyhrál VC Singapuru, ale o titulu stále není rozhodnuto. Nejspíš ale jen do příštího závodu, Němci stačí, když v příštím závodě získá jeden jediný bod.

Start se jako obvykle moc nepovedl Marku Webberovi, který se propadl až na čtvrté místo, naopak Button a Alonso odstartovali velmi dobře. Moc dobře nezačal ani Lewis Hamilton, který se propadl dokonce až za Michaela Schumachera!

Vettel v čele závodu ihned nasadil své obvyklé tempo a začal zbytku pole okamžitě ujíždět. Na opačném konci startovního pole ulomil přední křídlo svého monopostu HRT Daniel Ricciardo a měl co dělat, aby se udržel před Medical carem. Do boxů se však dostal a v závodě mohl pokračovat.

Mezitím to vypadalo, že se schyluje k opakování souboje Michaela Schumachera a Lewise Hamiltona z Monzy, ale německý závodník udělal ve čtvrtém kole chybu ve výjezdu ze zatáčky č.5 a Hamilton se tak kolem něj snadno dostal dopředu.


Start závodu (foto: Pirelli)

O kolo později předjel Brit na stejném místě i druhého jezdce Mercedesu, Nica Rosberga. Právě Rosberg byl prvním jedcem, který zajel do boxů, bylo to v 10. kole závodu. Mark Webber krásně předjíždí Fernanda Alonsa, ten hned poté zajel do boxů, opotřebovanou superměkkou směs vyměnil na měkkou sadu pneumatik. V následujícím kole udělal Timo Glock chybu, narazil do bariéry a poškodil své zadní zavěšení natolik, že musel ze závodu odstoupit. 

O následujících okamžicích se jistě bude mluvit ještě dlouho. Felipe Massa a Lewis Hamilton zajeli do boxů ve stejnou chvíli. Mechanici Ferrari byli o něco lepší, proto Massa vyjel na trať před Hamiltonem, i když se na výjezdu z boxů skoro srazili.

Hamilton pak znovu předvedl svou horkou hlavu, špatně odhadl vzdálenost a při brzdění do zatáčky zezadu narazil do Massova Ferrari! Brazilec musel znovu do boxů, protože mu náraz zničil úplně novou sadu pneumatik, Hamiltonův McLaren měl celkem výrazně poškozené přední křídlo. Za tento kousek si Brit vysloužil penalizaci průjezdu boxovou uličkou.

V patnáctém kole zajel do boxů Vettel, bez problémů přezul pneumatiky a znovu se vrátil do čela závodu. Jeho strategii v podstatě kopíroval Button, který zajel do boxů v tom samém kole.

Mezitím se Alonso s pomocí systému DRS bez problémů dostal před třetího Di Restu, který ovšem v té době ještě neměl za sebou zastávku v boxech. Tam zajel až ve dvacátém kole, kdy přezul z měkké na superměkkou směs pneumatik.

Komu však DRS moc nepomáhal byl Mark Webber, který se marně snažil dostat zpět před Alonsa,za kterého po zastávce u mechaniků spadl. Systém sice využíval, ale i tak byl Alonso na top speedu stejně rychlý.


Schumacher krátce před svou leteckou vložkou (foto: Mercedes GP)

Další dramatický okamžik přišel ve třicátém kole. Michael Schumacher se nalepil těsně za zadní křídlo Sauberu Sergia Péreze a nemohlo to dopadnout jinak, než akrobatickou vložkou v podání sedminásobného mistra světa.

Schumi se proletěl k nejbližší bariéře a na trať musel Safety car. Ten zajel zpět do boxů v 33. kole a Webber se konečně dostal před Alonsa, který útok rozhodně nečekal. Vettel opět unikl všem ostatním. 

Ve zmatku po restartu, kdy se opět smíchala rychlá auta a auto o kolo zpět, dostal Kobajaši průjezd boxy za ignorování modrých vlajek.

Závěr závodu byl celkem napínavý. Do posledního stintu vyjel Button na superměkkých pneumatikách, Hamilton neměl na výběr, musel jet na tvrdší sadě.

V 50. kole zastavil i Vettel, přezul na superměkkou směs a začal souboj s Buttonem. Brit v McLarenu totiž začal stahovat Vettelův náskok, podobně jako v Kanadě. Na boxové zídce Red Bullu panovala velká nervozita, ale Němec nakonec svůj náskok uhájil. 

Nyní mu stačí, když v příštím závodě získá jeden jediný bod a bude se moct radovat ze svého druhého titulu mistra světa Formule 1.

GP Singapuru (Singapur)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 1 Sebastian VETTEL deuRed Bull Racing 251:59,06,757 hod
2. 4 Jenson BUTTON gbrVodafone McLaren Mercedes 18+1,737 sec
3. 2 Mark WEBBER ausRed Bull Racing 15+ 29,279 sec
4. 5 Fernando ALONSO espScudéria Ferrari 12+ 55,449 sec
5. 3 Lewis HAMILTON gbrVodafone McLaren Mercedes 10+ 1:07,766 min
6. 15 Paul DI RESTA gbrForce India F1 8+ 1:51,067 min
7. 8 Nico ROSBERG deuMercedes GP Petronas F1 6+ 1 kolo
8. 14 Adrian SUTIL deuForce India F1 4+ 1 kolo
9. 6 Felipe MASSA braScudéria Ferrari 2+ 1 kolo
10. 17 Sergio PÉREZ mexSauber F1 Team 1+ 1 kolo
 
 
11. 12 Pastor MALDONADO venAT&T Williams F1 Team  + 1 kolo
12. 18 Sebastien BUEMI cheScuderia Toro Rosso  + 1 kolo
13. 11 Rubens BARRICHELLO braAT&T Williams F1 Team  + 1 kolo
14. 16 Kamuj KOBAJAŠI jpnSauber F1 Team  + 2 kola
15. 9 Bruno SENNA braRenault F1 Team  + 2 kola
16. 21 Heikki KOVALAINEN finTeam Lotus  + 2 kola
17. 10 Vitalij PETROV rusRenault F1 Team  + 2 kola
18. 25 Jerome D´AMBROSIO belMarussia Virgin Racing  + 2 kola
19. 23 Daniel RICCIARDO ausHRT F1 Team  + 4 kola
20. 23 Vitantonio LIUZZI itaHRT F1 Team  + 4 kola
21. 19 Jaime ALGUERSUARI espScuderia Toro Rosso  + 5 kol
 DNF  20 Jarno TRULLI itaTeam Lotus  motor
 DNF  7 Michael SCHUMACHER deuMercedes GP Petronas F1  nehoda
 DNF  24 Timo GLOCK deuMarussia Virgin Racing  nehoda

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 56 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy