Daimler vstupuje do firmy Tesla

AutoRoad.cz / mediafax, 2. června 2009, 19:24 Google+

Daimler AG přebírá téměř desetiprocentní podíl na firmě Tesla Motors. Touto investicí prohlubuje vynálezce automobilu spolupráci s nejmladším členem automobilového průmyslu, informovala v úterý automobilka Daimler.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Roadster

Roadster | foto: Tesla Motors

Sdílejte článek

Koncem roku 2009 bude v závodě Hambach, kde se vyrábějí vozy smart, zahájena montáž asi tisíce vozů smart for two s elektrickým pohonem druhé generace. Ty budou nasazeny nejprve v rámci projektů, jako je např. e-mobility Berlin nebo e-mobility Italy. Ještě v tomto roce začne výroba menší série modelu Mercedes-Benz třídy B s pohonem prostřednictvím palivových článků. V roce 2010 bude představen první Mercedes-Benz s elektrickým pohonem. Koncern Daimler plánuje, že všechny elektromobily značek Mercedes-Benz a smart budou od roku 2012 vybaveny lithium-ionovými akumulátory vlastní výroby.

V případě integrace lithium-ionových akumulátorů s nabíjecí jednotkou pro prvních tisíc vozů smart for two electric drive se již oba subjekty na spolupráci domluvily. Oba partneři budou úzce spolupracovat na vývoji systémů akumulátorů, elektrických pohonů a na projektech týkajících se jednotlivých automobilů.

„Naše strategické partnerství je důležitým krokem pro urychlení celosvětové komercionalizace elektrických pohonů“, řekl Thomas Weber, člen představenstva Daimler AG, v koncernu zodpovědný za výzkum a vývoj Mercedes-Benz Cars.

„Kromě jiného bude pro nás prospěšné těžit z kompetencí Daimleru jak ve vývoji a výrobě, tak v dodavatelských vztazích. To urychlí vyzrálost našeho vozu Tesla Model S,“ řekl Elon Musk, předseda představenstva Tesla Motors.

Dlouhodobé partnerství s automobilkou Tesla doplňuje mnohostrannou strategii koncernu Daimler AG týkající se elektrifikace automobilu. Kromě toho se urychlí industrializace lithium-ionové technologie. Již v březnu založil Daimler firmu Deutsche Accumotive, což je společný podnik s Evonik Industrie AG. Daimler se tak stane první automobilkou na světě, která akumulátory pro využití v automobilech vyvíjí, vyrábí a také prodává. Základem této aktivity je podíl automobilového koncernu na firmě Li-Tec, což je německý podnik specializovaný na lithium-ionové akumulátory.

Tesla je v současnosti jediným výrobcem, který v Severní Americe a Evropě nabízí elektromobil speciálně uzpůsobený provozu na dlouhé vzdálenosti. Tesla Motors začala s vývojem prvního elektromobilu v roce 2004. Tento Tesla Roadster s dojezdem přesahujícím 300 kilometrů je dosud jediným speciálně na delší vzdálenosti koncipovaným elektromobilem, který si mohou koupit zákazníci ze Severní Ameriky a Evropy. Kromě toho je to v Evropě a v USA vůbec první certifikovaný elektromobil s lithium-ionovými akumulátory.

Na úspěch vozu Tesla Roadster by měl navázat další automobil Tesla Model S. Ten využívá technologický základ Roadsteru a bude reprezentovat první limuzínu na světě s elektrickým pohonem. Tesla Motors tento koncept představila už v březnu a s výrobou Modelu S hodlá začít koncem roku 2011.

Vytisknout

Diskuze: Daimler vstupuje do firmy Tesla

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Subaru Forester

OFF ROAD TEST: Subaru Forester – jak zvládá náročný terén ?

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

reklama

Doporučujeme

H3X

General Motors má prý kupce pro Hummera

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud