Komisaři prověřili incident ze závěru prostřední části kvalifikace, Pérez byl potrestán

Sergio Pérez se na startovním roštu posune citelně dozadu

Sergio Pérez se na startovním roštu posune citelně dozadu | foto: Sahara Force India

Jednalo se o situaci v samém závěru Q2, kdy Romain Grosjean havaroval a zničil záď svého vozu, navíc defekt postihl i Jensona Buttona, takže i pilot McLarenu musel odstavit svůj vůz.

Sergio Pérez se v této fázi dostal nedovoleně v režimu žlutých vlajek kupředu, a ačkoliv tvrdil, že zpomalil, podle pořadatelů získal nedovolenou výhodu. Proto byl penalizován hned dvakrát - třemi místy na startovním roštu za předjetí Estebana Gutiérreze v režimu žlutých vlajek, dalších pět míst je důvodem zjištění, že mexický pilot přes signalizaci vlajkami nezpomalil. Pérez si navíc do své licence připíše tři trestné body.

"Pilot monopostu se startovním číslem 11 dostatečně nesnížil svou rychlost a nebyl připraven na změnu směru nebo zastavení, jak to vyžaduje článek 2.4.5, odstavec b v případě, že je signalizováno dvojitými žlutými vlajkami. V konkrétním případě šlo o oblast zatáček 9 a 10.

Komisaři vzali v úvahu skutečnost, že pilot měl ve dvou zatáčkách výrazně zpomalit a neučinil tak, přitom šlo o takzvané slepé zatáčky (včetně té, ve které došlo k nehodě a kde bylo havarované vozidlo v bariéře). Pilotu nemohlo být známo, zda je trať bezpečně průjezdná nebo částečně blokovaná a/nebo zda na ní nejsou traťoví maršálové kteří se pohybují na nebo vedle trati," uvádí se v oficiálním zdůvodění trestu. 

Pérez, který postoupil právě díky zmíněné situaci do Q3, kde si však už své postavení nezlepšil a skončil desátý, odstartuje po posunu o 8 míst z deváté řady vedle Jolyona Palmera - do jeho umístění se promítlo ještě potrestání Romaina Grosjeana.

Diskuze:

Počet příspěvků: 3 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu