Lauda: Formule 1 už nemá moc času

Lauda volá po větší atraktivitě F1 především pro fanoušky.

Lauda volá po větší atraktivitě F1 především pro fanoušky. | foto: Daimler AG

Pokud se problémy v F1 nezačnou urychleně řešit a nenastane proces nasměrovaný k její větší popularitě, může to znamenat zánik tohoto odvětví, prohlásil trojnásobný mistr světa Niki Lauda.

Páteční zjevně provokativní materiál v místním časopisu Red Bulletin vydávaném u příležitosti Grand Prix nesl název "Co je v F1 špatného?" Lauda v něm upozorňuje na závažné nedostatky, které je třeba jasně označit. Ačkoliv připouští, že zdaleka ne všechno je v F1 nefunkční, zdůraznil, že se jednoznačně musí zvýšit její akčnost.

"Snaha se musí zaměřit především na diváky a fanoušky, to budou ti hlavná zákazníci. Kdyby F1 zanikla, svět se patrně nepřestane točit, což ale neznamená, že bychom se neměli plně soustředit na to, co od F1 její příznivci očekávají," zdůraznil Lauda.

"Také piloti mi dnes přijdou divní. Žádné vtípky, tváří se hrozně vážně nebo kysele, jako by si pořád hlídali, aby neudělali něco špatně. Fanoušci je chtějí vidět ne jako stroje, ale jako lidské bytosti, které občas chybují," pokračuje Lauda. Přitom je zajímavé, že to byl právě on, kdo v dobách své závodní kariéry několikrát dostal od novinářů nelichotivou cenu "citron", kterou byli oceňováni nejméně přistupní a komunikativní piloti. Jako protějšek se dával "pomeranč".

"Moc času nezbývá, takže chci věřit, že se všichni zasadíme o co nejrychlejší změny, aby naši fanoušci měli pořád důvod chodit na závody nebo se na ně dívat v televizi," míní Lauda. Domnívá se, že neustálé úpravy pravidel vedou F1 do zkázy: "Když to řeknu přehnaně, může být formule 1 »uregulována« k smrti. Jsou limity, za které pilot jít nemůže, proto tvrdím, že nadměrná omezení nejsou dobrá pro jakýkoli sport. Zasadil bych se, aby všechny zbytečné zákazy zmizely. To pochopitelně není totéž, jako udělat ji nebezpečnou," dodává Lauda. Nelze si ovšem nevzpomenout na jeho emotivní prohlášení z roku 1994, kdy po Sennově tragickém skonu v Imole prohlásil, že Formule 1 jako taková nemá smysl a oprávnění existovat.

 

Diskuze:

Počet příspěvků: 3 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu