Oficiálně: Honda Motor koupila 45% akcií BAT

Button, Jenson

Button, Jenson | foto: Michelin / DPPI

Letošní úspěšná sezona nepochybně zvýšila zájem automobilky o další investice.

Po spekulacích z počátku týdne vydal dnes tým BAR Honda tiskovou zprávu o přeskupení akcií mezi stávajícím většinovým vlastníkem British American Tobacco a Honda Motor. Automobilka se sice angažovala z pouhého dodavatele motoru postupem času i ve vývoji převodovek, zavěšení a posléze šasi, nyní však vstupuje do týmu i kapitálově.

„Máme radost, že se Honda rozhodla zvýšit svoji účast v týmu BAR, který měl letos velice silnou sezonu,“ prohlásil prezident BAR a výkonný šéf BAT Antonio Monteiro de Castro. „Zvláště jsme vděční Davidu Richardsovi a Prodrive za pomoc při dosažení tohoto výsledku.“

Podle dohody vznikne nová společnost, v níž bude BAT vlastnit 55% a Honda 45% stávajících akcií BAT. Nejde tak o kompletní vlastnictví týmu, neboť jeho akcie kontrolují další vlastníci, jako například Adrian Reynard, a také bývalý šéf a manažer Villeneuva Craig Pollock. BAT a Honda však budou většinoví vlastníci, největší akciový podíl bude i nadále vlastnit BAT.

„Jedná se o přirozené rozšíření naší stávající spolupráce s BAR a jde o významný krok pro obě strany. Nový závazek přinese pevnější spolupráci s BAR na cestě k boji o titul,“ doplňuje Takanobu Ito, výkonný ředitel Honda Motor.

Současně bylo oznámeno ukončení kontraktu s Richardsovou společností Prodrive. „Měli jsme pro BAT zajistit dlouhodobou jistotu jeho týmu, a toho jsme také dosáhli. Jsem na to velmi pyšný, docílili jsme našeho cíle dříve, než jsme předpokládali. Pevně věřím tomu, že BAR a Honda jsou nyní ve správné pozici pro pokračování v cestě k titulu,“ dodal dosavadní šéf týmu BAR Honda David Richards.

Stávající management stáje včetně Richardse zůstává ve svých funkcích do konce roku, kdy vyprší platná smlouva BAT a Prodrive. Zda zůstane úspěšný management i v budoucnu záleží nyní i na Hondě.


Foto: Michelin / DPPI

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu