Konec zvyšování výkonnosti motorů pod rouškou spolehlivosti?

Honda

Honda | foto: Honda Racing F1

Výrobci motorů ve Formuli 1 mají možnost vylepšovat své motory, pokud tím zvýší spolehlivost, bezpečnost nebo tím sníží náklady. Tímto způsobem často navyšovali i výkon, to se ale může změnit.

I před zavedením nových motorů, tedy když byly staré motory zmražené, existovalo pravidlo, podle kterého mohl probíhat vývoj. V letošní sezóně vývoj motorů probíhat může, ale tým za to musí „zaplatit“ několik žetonů. Pokud ale má problém například se spolehlivostí, žádné žetony ho to stát nebude, FIA si teď chce posvítit na to, aby touto cestou nezískávaly týmy primárně výkonnost.

FIA se totiž rozhodla, že ke každé úpravě motoru bez použití žetonu bude vyžadovat vysvětlení, jakým způsobem novinka zvýší spolehlivost.

Všechny změny homologované pohonné jednotky za účelem zvýšení spolehlivosti by měly být předloženy FIA a kopie by měly být zaslané pro skupinu, která nad tímto problémem bude mít dohled,“ píše se v nové směrnici.

„Všechny takové požadavky s nezbytnými dalšími daty by měly být předloženy FIA minimálně 8 dní před prvním nasazením pohonné jednotky.“


Může zpřísnění pravidel uškodit Renaultu nebo Hondě? (foto: Honda Racing F1)

Dále jsou ve směrnici vyjmenovány položky, které je nutno uvést. Řadí se tam například referenční číslo starých a nových dílů nebo nákresy starých a nových dílů. FIA tak pravděpodobně reaguje na to, že motoráři využívají této skulinky v pravidlech na vývoj. Může to mít vliv, ale pokud budou inženýři chytří, tak i přes zpřísnění pravidel mohou nějaké díly pro výkonnost nasadit na motor bez využití žetonů.

Diskuze:

Počet příspěvků: 5 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu