Proč nebyl Kobajaši za sestřelení Massy potrestán?

Caterham

Caterham | foto: Caterham F1 Team

Kamuj Kobajaši unikl penalizaci za nehodu v první zatáčce letošní Velké ceny Austrálie, při které z tratě odstřelil Felipeho Massu.

Caterham najel do zádi Williamsu ve skrumáži. Japonec se kolizi sice snažil zabránit, když zablokoval obě kola, avšak výsledkem byl konec pro oba piloty. Komisaři FIA tuto záležitost řešili, pilot Williamsu se nebál jeho manévr přirovnat k dnes již legendárnímu zkratu Romaina Grosjeana ve Spa 2012, za který jezdec dostal jednozávodní trest.

Tým Caterham však později potvrdil, že příčinou nehody nebylo selhání jezdce, nýbrž techniky. Zadní brzdy na jeho CT05 totiž nefungovaly a jezdec tak neměl možnost do první zatáčky zabrzdit včas. Ve světle tohoto vysvětlení se komisaři rozhodli neudělovat žádný trest.

"Komisaři rozhodli, že nehoda byla způsobena vážným selháním techniky, které bylo zcela mimo vliv závodního jezdce. Tým bude spolupracovat s technickými komisaři FIA při hlednání problému a jeho odstranění," stojí v prohlášení komisařů.

Kamuj Kobajaši se Massovi po závodu omluvil: "Takový průběh svého prvního závodu jsem si nepřál, je mi líto týmu a Felipeho kvůli tomu, že naše závody skončily brzy. Start se mi opravdu povedl, pak ale v nájezdu do první zatáčky došlo ke kontaktu s Felipem.


Z prvotních dat to vypadalo na závadu brzdového systému, což samozřejmě znamená, že jsem s tím kontaktem moc nadělat nemohl. Když jsme auto dostali zpět a prohlédli si informace podrobněji, bylo zřejmé, že problém byl v něm.

Po závodě jsem byl u komisařů a prošli si data z vozu a potvrdili, že to byl tento případ. Podíváme se na to, co ten problém způsobilo, a zajistíme nápravu."

Diskuze:

Počet příspěvků: 53 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu