Lotus má v Monze vůz s delším rozvorem pouze pro Räikkönena, Grosjean pojede s kratším

Räikkönen, Kimi

Räikkönen, Kimi | foto: Lotus F1 Team

Konečně jsme se dočkali, Lotus s prodlouženým rozvorem. Kimi Räikkönen v pátečních trénincích na Monze otestuje modifikované auto. V případě problémů by měl mít tým možnost vůz přestavět zpět na původní specifikaci. Romain Grosjean bude během víkendu používat standardní auto.

Není to letos poprvé, co jde Lotus do závodního víkendu se dvěmi rozdílnými vozy. V Malajsii měl Kimi Räikkönen odlišné přední křídlo a modifikovaná křidélka na voze a to je jen jeden z případů. V Silverstone například mohl Fin těžit z výhod pasivního DRS. Romain Grosjean zatím vždy dostával techniku horší.

I v Monze budou mít oba rozdílná auta. Kimi Räikkönen v trénincích začne s delším rozvorem své formule. Přední náprava se posune dopředu o 10 cm. Dle simulací by prodloužený rozvor měl fungovat.

Inženýr Lotusu Alan Permane věří ve schopnosti Kimiho porovnat výhody tohoto řešení i bez možnosti přímého srovnání. "Kimi má tolik zkušeností, že bezpodmínečně nemusí během jednoho dne jezdit s oběma verzemi."

Pokud by experiment s delším rozvorem nevyšel, tak tým může během noci z pátka na sobotu vůz přestavět do starší specifikace. Ale změna z kratší verze na delší není během víkendu možná. "Vyžadovalo by to až moc času, protože musíme provést změny i na šasi." Náhradní kit pro zavěšení přední nápravy a nový prodloužený nos je v Monze také pouze pro jistotu. 

Výhody prodlouženého rozvoru jsou následující: Přemístí se tím více váhy dozadu a uleví to tak přednímu zavěšení. Lotus tak může jet ve předu s větším přítlakem bez toho, aniž by se musel bát o drolení předních gum. To byl doposud jeden z největších problémů speciálu E21 - na přední nápravě spočívala až moc velká váha.

"Když jezdec auto dostane lépe do zatáčky, tak z toho může profitovat i ve střední části zatáčky," vysvětluje Permane. Prodloužený rozvor přináší ještě něco, auto je díky němu stabilnější na brzdách, což je v Monze velkým tématem, protože se jezdí s hodně malým přítlakem.

"Teoreticky bychom z toho měli profitovat, tedy alespoň v to doufají inženýři. A děkují jim také aerodynamici. Mají o deset centimetrů více místa na to, aby uklidnili vzduch mezi předními koly a bočnicemi," dodává.

Diskuze:

Počet příspěvků: 5 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu