Sezóna 2012: Průměrná startovní pozice a časové rozdíly mezi jezdci v kvalifikacích

McLaren

McLaren | foto: McLaren

Jakou průměrnou pozici si jednotliví jezdci vyjeli v letošních kvalifikacích? A kolik průměrně poráželi svého týmového kolegu?

Králem letošních kvalifikací je Lewis Hamilton, jenž osmkrát získal pole position a pětkrát si vyjel druhé místo, přičemž jeho průměrná pozice činí 3,1, což jen dokládá promrhaný potenciál McLarenu vzhledem k tomu, že v šampionátu skončil až 4. se ztrátou 91 bodů na místra světa.

Týmový kolega Jenson Button s ním prohrál sedmnáckrát. Z pole-position se radoval pouze jednou, čtyřikrát skončil druhý a startoval průměrně o 3,5 míst hůře, přičemž zaostával o 0,275 s.

Úřadující mistr světa Sebastian Vettel si připsal 6 pole position, nad svým kolegou Markem Webberem vyhrál v poměru 11:9. Průměr vybojovaného místa v sobotu činí 4,3. Australana, který startoval o 1,2 místa dále, předčil o 0,11 s.

Pole-position krom zmíněných čtyř pilotů dokázali letos vyhrát již jen Fernando Alonso (v Silverstone a v Hockenheimu, v obou případech pršelo) a oba piloti Mercedesu: Michael Schumacher (v Monaku) a Nico Rosberg (v Číně).

Nejvíce krát svého kolegu porazil Pastor Maldonado - 18:2. Venezuelan v kvalifikacích skončil dvakrát druhý, dvakrát třetí a jednou čtvrtý, přičemž se do Q3 dostal ještě v dalších osmi případech - průměrná pozice dosahuje slušných 8,8. Bruno Senna, který byl nucen vynechat 15 pátečních tréninků, ztrácel 0,559 s.

kvalifikace 2012
Kvalifikace sezóny 2012
(do průměru pozic nejsou zahrnuty penalizace: nejedná se tedy o průměrné postavení na startovním roštu, ale o průměrné pořadí na základě dosažených časů v kvalifikaci)

Větší průměrný rozdíl mezi týmovými kolegy v částech kvalifikace, kterých se zúčastnili oba piloti daného týmu, jsme zaznamenali už jen u HRT, kde De la Rosa ujížděl Narainovi Karthikeyanovi o 0,638 s. Nejtěsnější duely sváděli jezdci Sauberu: Sergio Pérez byl v letošních kvalifikacích v průměru o 36 tisícin rychlejší.

Diskuze:

Počet příspěvků: 6 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu