McLaren: Brazilský test pneumatik Pirelli pro rok 2013 bude klíčový

Pirelli

Pirelli | foto: Pirelli

Sportovní ředitel McLarenu, Sam Michael, věří, že test pneumatik Pirelli pro sezonu 2013, který je naplánovaný na Brazílii, bude pro vývoj nových vozů kritický.

Pirelli plánuje týmům poskytnout dvě sady pneumatik specifikace pro rok 2013 během prvního volného tréninku v Interlagosu, aby tak byli schopni posbírat prvotní data. Jen si vzpomeňme, jak důležitou roli hrály pneumatiky v úvodu letošní sezony (a vlastně hrají až do teď), a tak si Sam Michael, sportovní ředitel McLarenu, nedělá iluze o tom, jak moc horlivě budou týmy sbírat data během zmíněného tréninku.

Autosport se ho zeptal, za jak moc důležitý pro týmy považuje tento test: "Extrémně. Je opravdu nesmírně důležitý, protože tohle bude jediná šance pro sběr dat před únorem 2013. Pneumatiky jsou rozdílné pro přední a zadní nápravu. Pokud však dojedeme do Brazilie a v pátek bude pršet, tak to bude smůla, ale tak to v životě chodí. Jsme inženýři, a tak se snažíme rozpitvat a zanalyzovat vše co nejpodrobněji, abychom se nedočkali za tři měsíce žádného překvapení."

"Pokud nikdo nezíská z těchto testovacích jízd data, tak si s tím bude muset každý poradit jak bude schopný. Budete se muset adaptovat a reagovat v únoru. Je ale fakt, že testy jsou význačné pro zimu. Pokud se má na voze něco zásadně změnit, tak potřebujete poupravit i design, a to je přesně případ toho, když dojde ke změně vlastností pneumatik."


První volný trénink by také mohl pomoci týmům, které jsou ještě v boji o letošní titul a zvažují, jak rozložit zdroje na vývoj vozu pro sezonu letošní a budoucí. "Základní nastavení vozu je docela úzké, a tak ho všichni jezdci dobře znají z testů. Není to tak, že prostě jen krouží dokola, brzdí a přemýšlí. Nepřemýšlí pouze o pneumatikách samotných. Nemyslím si, že tento test bude mít zásadní vliv na boj o titul."

Diskuze:

Počet příspěvků: 4 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu