Formule 1 jde na burzu, už od zítřka bude lákat investory

Ecclestone, Bernie

Ecclestone, Bernie | foto: Pirelli

Promotér F1 Bernie Ecclestone realizuje další ze svých ambiciózních plánů: od zítřka vstupuje na burzu.

Obchodovat se bude v Singapuru, kde tamější burza již schválila jeho plán. Společnost Formula One tímto krokem zamýšlí získat téměř 3 miliardy dolarů (necelých 60 miliard korun).

Podle Reuters začíná s prezentací primární veřejné nabídky (IPO - initial public offering) již zítra. Upisovací cena by měla být stanovena do konce června, F1 však před tím čekají ještě jednání s investory, kteří budou zjišťovat výši zájmu o prvotní nabídku.

Pokud se vše vydaří, bude primární veřejná nabídka Formule 1 patřit letos k těm vůbec největším. Mezi nejúspěšnější v tomto ohledu patří akcie Facebooku, jenž minulý týden získal až 18,4 miliard dolarů (kolem 350 miliard Kč).

Každý závod F1 sleduje průměrně až 500 milionů diváků. Toto odvětví motosportu s 63,4% podílem kontroluje jeden z pěti největších fondů soukromého kapitálu - CVC Capital Partners, který však plánuje snížit svůj podíl ve prospěch ostatních akcionářů Formule 1.

Ecclestone, který vyjednává s týmy F1 o nové Concordské dohodě, si plánuje ponechat svých 5,3 % akcií společnosti Formula One.

Diskuze:

Počet příspěvků: 8 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu